DOSYA | 6 Şubat: Üzerimize yıkılan düzen

Milyonlarcamız, bambaşka, acı dolu kişisel öykülere sahip olduk 6 Şubat ve sonrasında. Ama hepimizin öyküsünü birleştiren, aynı unsur: Bizi öldüren, bu düzen.

Haber Merkezi

Tam bir yıl önce…

Önce sabaha karşı 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık, ardından 13:24’te Elbistan merkezli depremlerle sarsıldık.

11 ilimiz, milyonlarca vatandaşımız etkilendi. 50 binin üzerinde yurttaşımızı kaybettik.

Kaybettiklerimizin sayısı kaç? Kesin olarak bilemiyoruz.

Çünkü depremin ardından neredeyse iki gün boyunca tamamen kilitlenen ve hareket edemeyen devlet, bir yıl sonra da pek farklı bir noktada değil.

“Dünyaya kafa tuttuğu” söylenen ama halkının ekseriyeti yoksulluk sınırının altında yaşamaya çabalayan ülkemiz, bir yıl sonra, hâlâ depremzedelerini çadırlarda, konteynerlerde barındırıyor.

Her birimiz, farklı öykülerle çıktı bu bir yıldan. Çoğunlukla, acı dolu, atlatmaya çalıştığımız, bazen başaramadığımız öyküler bunlar. Arada, bize insanlığımızı anımsatan, yeniden ayağa kalkmamızı sağlayan, dayanışma, fedakarlık, özveri, yoldaşlık yüklü öyküler de biriktirdik.

Ama, bir gerçeği bir kez daha hissettik: Bizi esas öldüren doğal afetler değil, bu düzen.

6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde, geldiğimiz noktayı anlatmaya çalıştık.

soL TV, depremi ve sonrasını, haber ve görüntülerle hatırlattı. Ekibimiz, bir süredir Hatay’da, 15 Şubat’ta Pano kanalında yayınlayacağımız ve bugün Hatay’da yapılacak anma etkinliklerini de kapsayacak belgeselimizi çekiyorlar.

Deprem bölgesinde yurttaşlar kayıplarını andı: 'Unutmayacağız, affetmeyeceğiz'

11 kentin yıkıldığı, on binlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği, yardımın gitmediği, enkazlarına günlerce müdahale edilmeyen 6 Şubat depreminin yıldönümünde, yitirilenler anıldı.

Yürüyüşe katılan ve Asi Nehri'ne karanfil atan TKP Defne Belediye Başkan Adayı Hizam Hasırcı, "Burası bizim vatanımız, sonuna kadar direneceğiz. Burada kalmaya devam edeceğiz" dedi.

Bakan Koca, Özgür Özel ve Lütfü Savaş depremzedeler tarafından protesto edildi

CHP'nin yeniden aday gösterdiği Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş depremzedeler tarafından protesto edildi. Depremzedeler Savaş'a "İstifa et istifa", "Lütfü istifa" sloganlarıyla tepki gösterdi. "Hesap var Lütfü", "Deprem sabahı neredeydin!" diye bağıran yurttaşlar Lütfü Savaş'ı yuhaladı. Savaş alanı terk etmek zorunda kaldı.

Hatay'da anma etkinliğine katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel de yurttaşların büyük tepkisiyle karşılaştı. Bakan Koca Hatay'da bir konuşma yaptı. Ancak anmaya katılan yurttaşlar, Sağlık Bakanı Koca'yı konuşması sırasında yuhalayarak protesto etti. Bakan Koca alandan ayrıldığı sırada da ıslıklı protesto gerçekleştirildi, "istifa" sloganları atıldı. 

Lütfü Savaş'ı yeniden aday gösteren CHP'nin Genel Başkanı Özgür Özel'i de protesto etti. Alandan ayrıldığı sırada Özgür Özel'i yuhalayan yurttaşlar "Lütfü istifa" sloganları attı. Alanda ayrıca sık sık "Hükümet istifa" sesleri de yükseldi.

Malatya'da valilik yasağı tanınmadı, yürüyüş gerçekleştirildi

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat tarihli depremlerden en çok etkilenen illerin başında gelen Malatya'da, valilik tarafından depremin yıldönümünde yapılacak olan anma ve törenlere yasak getirilmişti.

Valilik kararını tanımayan ve TKP, Sol Parti, EMP, KESK ve kentteki diğer siyasi parti, sendika ve meslek örgütlerinin oluşturduğu 6 Şubat Platformu, valilik yasağından önce ilan edilen anma yürüyüşünü Emeksiz Caddesi’nde gerçekleştirdi.

Konuya ilişkin Türkiye Komünist Partisi'nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Malatya’da iktidarın yasaklamasını tanımıyoruz. Emeksiz Caddesi’ndeki yürüyüşte bir kez daha ilen ettik: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz" denildi.

TKG sıra arkadaşlarını andı: 'Enkaz altında kalmayacağımız bir Türkiye için mücadeleye'

Türkiye Komünist Gençliği, 6 Şubat tarihli depremin yıldönümünde hayatını kaybeden sıra arkadaşlarını andı ve "bir daha enkaz altında kalmayacağımız bir Türkiye için mücadele etme" çağrısında bulundu.

AFAD Başkanı depremde günlerce gidilmeyen yerleri yok saydı: 'Gecikme olmadı'

Geçtiğimiz 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin konuşan AFAD Başkanı Okay Memiş, depremin ilk günlerinde 'aciz kalındı' algısını yaratmak için sahte haberler üretildiğini iddia etti.

Memiş, "İlk müdahale sürerken, devlet kurumlarını ve sivil toplum örgütlerini hedef alan sahte haberler kasıtlı olarak üretilerek yayıldı. Kötü niyetli bu çabaların amacı devletin ve kurumların aciz kaldığı algısını şekillendirmek, kamuoyunda güvensiz bir tutum oluşturmaktı. Gecikme olmadı ama yetişemedik. Yetişmedi, sayı yetişmedi. Yıkım çok fazlaydı" dedi.

Hataylılar yürüdü: 'Unutmayacağız, affetmeyeceğiz, hesap soracağız'

6 Şubat depreminin yıldönümünde Hatay'da Türkiye Komünist Partisi, yürüyüş ve anma programı düzenledi. TKP'nin Parti Meclisi toplantısı da 6 Şubat depreminin yıldönümü sebebiyle Defne'de yapıldı.

Saat 13.00’te Sinanlı Yolçatı’ndan yürüyüş başladı. Yürüyüş sırasında kitle, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "boyun eğme memlekete sahip çık", "Bu memleket bizim rantçıya katile bırakmayız" sloganları attı.

Türkiye Komünist Partisi Parti Meclisi üyeleri de yürüyüş yapan Hataylılara katıldı.

Deprem merkez üssünde anıldı: 'O gün gelecek, hesap soracağız!'

Türkiye Komünist Partisi, Pazarcık'ta düzenlediği basın açıklamasında giderilemeyi bekleyen eksikliklere dikkat çekildi, yıkımın sorumlularından hesap sorulacağı vurgulandı.

TKP depremin yıldönümünde Kartal'dan haykırdı: 'Unutturmayacağız! Bu düzeni yıkacağız!'

Türkiye Komünist Partisi'nin depremin yıl dönümünde Kartal'da düzenlediği anma yürüyüşüne yüzlerce yurttaş karanfiller ve fenerlerle katıldı.

Kartallı Kâzım Meydanı'ndan başlayan yürüyüşte yurttaşlar "Unutturmayacağız! Bu düzeni yıkacağız!" diye haykırdı.

Yürüyüşün ardından konuşan TKP Kartal Belediye Başkan adayı Gökmen Dumlu, "Yurttaşlarımızı anarken onlara bir söz vermeliyiz. Bir daha enkaz altında kalmamak için, ayağa kalkmak zorundayız. Ayağa kalkalım ki İstanbul'da da, Kartal'da da benzer acıları yaşamayalım" dedi.

Dumlu'nun ardından söz alan TKP Merkez Komite üyesi Alpaslan Savaş, iktidarın suçunun üzerini örtmek için çabaladığını kaydederek şöyle konuştu:

"Deprem günü de böyle oldu. On binlerce yurttaşımız belki çok basit müdahaleler ve önlemlerle hayatını sürdürecekti. Bu tek başına iktidarın beceriksizliğiyle alakalı değil. Bu kurdukları rant düzeniyle alakalı. Bu bir demir keskisini yüz bin insanın öldüğü alana ulaştıramayacak bir kâr düzeni kurmalarıyla alakalı. Sadece yurttaşlarımızı anmayacağız, bu düzenle mücadele edeceğiz."

Adana'da depremzedeler kaybettikleri yakınlarını için adalet istedi

Depremin birinci yıl dönümünde yüzlerce Adanalı İller Bankası Kavşağı'nda bir araya gelerek Gençlik Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüş boyunca “Afet değil, bu bir katliam”, “Unutmak yok, helalleşmek yok, affetmek yok”, “Sesimi duyan var mı?”, “Hak, hukuk, adalet, Alpargün’e müebbet” sloganları atıldı.

Deprem bölgelerinde yağma projeleri: Madenler, enerji ve beton santralleri...

İklim Adaleti Koalisyonu’nun raporuna göre depremin ardından göç nedeniyle insansızlaşan alanlar, maden, GES ve HES’ler için fırsat yarattı. Hatay’da maden projeleri 2022'ye göre yüzde 70 arttı.

Depremin birinci yılında TÖB-SEN'den eğitim raporu: Okuldan kopuş hızlandı

TÖB-SEN'in raporuna göre sadece Hatay'ın Antakya ilçesinde depremden önce öğrenci sayısı 120 bine yakınken şu anda 68 bin civarında. Özellikle kız çocuklarının okuldan kopuşu hızlandı.

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan 6 Şubat raporu: Sorumsuzluk sonucu yaşanan bir katliam

Jeoloji Mühendisleri Odası 6 Şubat'tan bir yıl önce Cumhurbaşkanı dahil tüm yetkilileri raporlarla uyardıklarını belirterek sonucu "sorumsuzluk ve bunun sonucu yaşanan katliam" olarak niteledi.

İMO'dan '6 Şubat' raporu: İktidar 650 bin konut sözünün yüzde 8'ini gerçekleştirdi

İnşaat Mühendisleri Odası'nın 6 Şubat tarihli depremlere ilişkin açıklamasına göre; iktidar 650 bin konutun yapılacağı yönündeki beyanlarının oldukça gerisinde kaldı.

Eğitim sistemi de enkaz altında: Deprem bölgesinde öğrencilerin üçte biri okula devam etmedi

Eğitim-Sen'in yayımladığı rapora göre 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçmesine karşın barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları devam ediyor. Öğrencilerin üçte ikisi okula devam etmedi.