TKP Pazarcık'tan seslendi: 'O gün gelecek, hesap soracağız!'

Türkiye Komünist Partisi, Pazarcık'ta düzenlediği basın açıklamasında giderilemeyi bekleyen eksikliklere dikkat çekildi, yıkımın sorumlularından hesap sorulacağı vurgulandı.

Haber Merkezi

6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümü, sarsıntının merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde anıldı. 

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) düzenlediği basın açıklaması ilçedeki Adalet Sarayı önünde gerçekleştirildi. Dersim Belediyesi'nin depremin hemen ardından yardım ulaştığı ilçedeki anmaya TKP Kadıköy Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu da katıldı.

"6 Şubat'tan bu yana ne değişmedi" sorusunun yöneltildiği açıklamada verilen sözlerin unutulduğu vurgulandı.

'Eksiklikler hâlâ giderilmedi'

Yetkili kurum ve yöneticilerinin deprem bölgesini unuttuğu kaydeden açıklamada, kentteki sorunlar şöyle sıralandı:

"Depremin üzerinden bir sene geçmesine karşın bölgede yıkım kararı verilmiş fakat henüz yıkımı bekleyen ağır hasarlı yapılar tehlike yaratmaya devam ediyor. Bunun yanında yıkımı tamamlanan binaların enkazları ise kontrolsüz bir şekilde yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları nedeniyle çevreye ve insan sağlığına zarar veriyor, kenti yaşanabilir olmaktan çıkarıyor.

Deprem bölgesinde bazı alanlarda çadırdan konteynere geçiş sağlansa da konteynerler ile oluşturulan bu geçici barınma alanlarının altyapı çalışmalarının tamamlanmadığı, binlerce yurttaşımızın hala altyapı hizmetlerinde ciddi eksiklikler yaşandığı ve hijyen şartlarından uzak bir ortamda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. 

Bunun yanı sıra konteyner kentlerin merkezden uzak bir alanda kurulmuş olmaları insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacakları marketlerden, bakkal gibi yerlere ve öğrencilerin okullarına ulaşımı konusunda büyük sorunlar yarattığı da yadsınamaz bir gerçektir. 

Depremin üzerinden 1 sene geçmesine rağmen bölgede bulunan öğrencilere eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürebilecekleri düzgün bir ortam sağlanamamış aksine tüm öğrencileri bir okulda toplayarak alınan eğitimin kalitesini düşürmüş durumda."

'Karanlığın ortasında hesap sorma iradesini kendinde bulan insanlığı görüyoruz'

Yıkımda sorumluluğu olanların hesap vermesi mücadelenin süreceğinin kaydedildiği açıklama şu sözlerle sona erdi:

"Ama biz bu karanlığın içerisinde bir avuç örgütlü insanı da görüyoruz. Karanlığı yırtıp atacak insanlığı da görüyoruz. Benim ailemi, çoluğumu çocuğumu, eşimi katletttiniz diyecek, hesap vereceksiniz, hesap soracağız diyen, biz hesap için sandığı, seçimleri, onu, bunu gösterenlere inat hesap sorma iradesini kendinde bulan insanlığı görüyoruz. 

Nasıl mı görüyoruz? Belki isimler bir anlam ifade etmiyor ama enkazı yumruklayan 16 yaşındaki Taylan'ı görüyoruz, mahkeme mahkeme, adliye adliye dolaşan 60 yaşındaki Süleyman amcanın kızının ve onun ailesinin ölümünden sorumlu olanlardan hesap sorma mücadelesi, Ümit'in geleceğe dair umudu bitmedi. 

Bir şekilde hayatta kalanlar mücadelenin bir ucundan tutmaya, hayata tutunmaya çalışıyorlar. Ve o gün gelecek. Çıkacaklar hesap verecekler. İşte o gün hüzünlü paylaşımları bir kenara bırakıp siz bizim canımızı aldınız, canlarımızı katletttiniz diyerek hesap soracağız!"