Malatya Valiliği deprem anmalarını yasaklamıştı: Yasak tanınmadı, yürüyüş gerçekleştirildi

Malatya Valiliği, depremin yıldönümünde yapılacak olan anma ve törenlere yasak getirmişti. Valiliğin kararı tanınmadı, yürüyüş gerçekleştirildi.

Haber Merkezi

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat tarihli depremlerden en çok etkilenen illerin başında gelen Malatya'da, valilik tarafından depremin yıldönümünde yapılacak olan anma ve törenlere yasak getirilmişti.

Valilik kararını tanımayan 6 Şubat Platformu, valilik yasağından önce ilan edilen anma yürüyüşünü Emeksiz Caddesi’nde gerçekleştirdi.

Konuya ilişkin Türkiye Komünist Partisi'nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Malatya’da iktidarın yasaklamasını tanımıyoruz. Emeksiz Caddesi’ndeki yürüyüşte bir kez daha ilen ettik: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz" denildi.

Ne olmuştu?

Malatya Valiliği, şehirde 3 gün süreyle basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting ve açık alan etkinlikleri yasaklamış ve söz konusu yasağın 5 Şubat Pazartesi günü saat 00.01'den 7 Şubat Çarşamba günü saat 23:59’a kadar süreceğini bildirmişti.

TKP, Sol Parti, EMP, KESK ve kentteki diğer siyasi parti, sendika ve meslek örgütlerinin oluşturduğu 6 Şubat Platformu, valiliğin söz konusu yasak kararının öncesinde depremin yıldönümü nedeniyle anma programı ve anma yürüyüşü gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Kararın ardından TKP Malatya İl Örgütü, Malatya Valiliği kararının hükümsüz olduğunu belirtmiş ve "Malatya Valiliği'nin 6 Şubat eylemlerini ve anmalarını yasaklama kararı hükümsüzdür. 6 Şubat 2023'te halkını, yurttaşlarını çaresizliğe terk edenlerin kararını tanımıyoruz. Hem bu kararı alanlardan, hem de 6 Şubat'ta yaşanılan yıkımlarda sorumluluğu olanlardan hesap soracağız" açıklamasında bulunmuştu.

Vali birçok kişiye mezar olan binaları diken müteahhitle poz vermişti

Malatya Valiliği'nin depremin yıldönümünde yapılacak olan anma ve törenlere yasak getirmesinin ardından Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın iktidara yakın MÜSİAD'ın Malatya Şubesi tarafından 3 Ocak'ta düzenlenen ''Dost Meclisi'' toplantısına onur konuğu olarak katılması tekrar gündeme geldi.

Konuşmasını depremin Malatya'daki etkilerine ayıran vali, "Sizlerle birlikte bu görevi yapmaya ve şehri ayağa kaldırmaya gayret edeceğim'' dedi. MÜSİAD'lı patronlarla ''görüş alışverişinde bulunan'' Yazıcı, programın sonunda katılımcılarla birlikte fotoğraf çektirdi.

Fotoğrafta Vali Yazıcı ile aynı kareye girenler arasında iki kişi dikkat çekti. Bu isimlerden ilki, inşa ettiği konutlarla depremde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan ve tutuklanan müteahhit Muharrem Poyraz'dı. Valinin yanındaki diğer isimse depremin ardından muhalefet partilerine yönelik provokasyonlara imza atan ve bu nedenle gözaltına alınan Hüseyin Kalkan'dı.