Çin: Pompeo’nun elinde virüsün laboratuvardan çıktığına dair kanıt yok

Çin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun koronavirüsün Çin’in Vuhan kentindeki laboratuvardan çıktığına dair ‘muazzam kanıt’ olduğu iddiasına yanıt verdi: Kanıt yok.

Dış Haberler

Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun koronavirüsün Çin’in Vuhan kentindeki virüs laboratuvarından çıktığına dair ellerinde “muazzam kanıt” olduğu iddiasına yanıt verdi.

Çinli sözcü bugün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada “Bence bu mesele bilim insanları ve tıp profesyonellerine bırakılmalı, kendi siyasi akıbetleri için yalan söyleyen siyasetçilere değil” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da koronavirüsün laboratuvardan çıktığına dair kanıt gördüğünü öne sürmüştü.

'ABD iç meselelerine odaklanıp hayat kurtarmaya çalışmalı'

Çin Dışişleri Sözcüsü Hua “ABD’yi odağı Çin’e kaydırmaya son verme çağrısında bulunuyoruz. ABD iç meselelerine öncelik vermeli. Şu anda en önemli şey ABD içinde pandeminin yayılmasını kontrol etmek ve hayat kurtarmanın yollarını aramak” diye konuştu.

Dünyada pandeminin en çok etkilediği ABD’de 70 binden fazla kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Çin BM temsilcisi: Şu aşamada uluslararası araştırmacıları davet etmeyi düşünmüyoruz

Öte yandan Çin’in Birleşmiş Milletler Temsilcisi Chen Şu, koronavirüsün kaynağını araştırmak için şu aşamada uluslararası araştırmacıları davet etmeyi düşünmediklerini belirtti.

"En büyük öncelliğimiz şu an nihai zafere ulaşana kadar pandemiye karşı savaşmaya odaklanmaktır" diyen Chen, “Davet etmenin gerçekleşip gerçekleşmemesi ve nasıl yapılacağı ile ilgili şu an için doğru önceliklere sahip olmalıyız ve diğer yandan da, doğru atmosfere de ihtiyacımız var" diye konuştu.

Chen, "Herhangi bir soruşturma, değerlendirme veya araştırmaya alerjimiz olduğundan değil. Ancak olabildiğince hayat kurtarmak için zamanla yarışmak zorundayız" dedi.

ABD, Almanya, Avustralya, İngiltere başta olmak üzere birkaç ülke virüsün kaynağını bulmak için soruşturma çağrısında bulunmuştu.