Pompeo yine Çin'i hedef aldı: 'Virüsün laboratuvarda yaratıldığına dair muazzam kanıt var'

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin Komünist Partisi'nin koronavirüs salgınını 'dünyanın zamanında duymasını önlemek için elinden geleni yaptığını' iddia etti, virüsün Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair 'muazzam kanıt' olduğunu ileri sürdü.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin Komünist Partisi'ni hedef almayı sürdürüyor.

ABC televizyonuna verdiği demeçte Pompeo, Çin Komünist Partisi'nin koronavirüs salgınını "dünyanın zamanında öğrenmemesi için elinden geleni yaptığını" ileri sürdü.

Pompeo, Çin'in koronavirüsle ilgili bilginin yayılmasını önlemek için sağlıkçıları susturduğunu ve gazetecileri devre dışı bıraktığını savundu.

Virüs ABD'de çıksaydı bunun kısa sürede duyurulacağını ileri süren Pompeo "Ama Çin otoriter rejimlerin yaptığı gibi üstünü örtme, gizleme ve kafa karıştırmaya girişti" dedi.

Pompeo ayrıca yeni koronavirüsün Çin'in Vuhan kentindeki laboratuvarda yaratıldığına dair "muazzam kanıt" olduğunu ileri sürdü.

Kore'deki atış 'kazara'

Pompeo, Güney Kore Genelkurmayı'nın Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) sınırından ateş açıldığına ve karşılık verdiklerine ilişkin açıklaması hakkında da konuştu.

Pompeo "Biz bunun kazara olduğunu düşünüyoruz. Güney Koreliler karşılık verdiler. Şimdiye dek anladığımız kadarıyla iki tarafta da can kaybı yok" dedi.

ABD'li bakan, KDHC Başkanı Kim Jong-un'la ilgili ise "Görülüyor ki Başkan Kim hayatta ve iyi" dedi. Kim'in daha önce de uzun süreli olarak kamuoyu karşısına çıkmadığı dönemler olduğunu söyleyen Pompeo, bu durumun kendileri için beklenmedik olmadığını kaydetti.