İşçi avukatlardan imza kampanyası

Amasya Barosu’nun ev sahipliğini yaptığı IV. Genç Avukatlar Kurultayı 63 baronun katılımıyla 18-19 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Haber Merkezi

Genç avukatların yoğun katılımının gözlendiği Kurultay’ın katılımcıları arasında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Üyeleri ve baro başkanları da yer aldı. Ayrıca İşçi Avukatlar Merkezi temsilcisi avukatlar da Kurultay’da yer alarak yapılan çalışmalara desteklerini sundu.

Ücret karşılığı birlikte çalışan avukatların sorunları, avukatlık mesleğine yönelik saldırılar ve mesleğin itibarına ilişkin sorunlar, örgütlenme ve temsil sorunları gibi mesleki konuların yanı sıra, İç Güvenlik Paketi, kadın hakları sorunları ve kadına yönelik şiddete karşı önleyici düzenlemeler, çocuk hakları ve çocuk istismarına yönelik sorunlar gibi toplumsal konuları da kapsayan 12 konu başlığı altında çalışma grupları oluşturuldu. Katılımcıların aktif katkı sunduğu çalışma masalarında, bir yandan sorunların tespiti yapılırken diğer yandan bu sorunların çözümü için öneriler sunularak her çalışma grubu için sonuç bildirgeleri hazırlandı.

İŞÇİ AVUKATLAR İÇİN İMZA KAMPANYASI

Kurultay’ın ikinci gününde çalışma gruplarının hazırlamış olduğu sonuç bildirgelerinin sunumları yapıldı.

İstanbul Barosu avukatlarından İşçi Avukatlar Merkezi üyesi Av. Işıl Batmaz tarafından sunumu gerçekleştirilen “Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatların Sorunları” başlığındaki çalışma grubu sonuç bildirgesinde, TBB  tarafından düzenlenen ancak İş Kanunu’nun bazı maddelerine aykırı olduğu iddiası ile Adalet Bakanlığı'nca iade edilen “Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında Veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatların Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliği”nin herhangi bir değişiklik yapılmaksızın TBB tarafından tekrar Adalet Bakanlığı’na gönderilmesi hususunun önümüzdeki süreçte acil olarak müdahale edilmesi gereken ilk konu olarak tespit edildiği ve bu kapsamda bir imza kampanyası başlatılarak toplanan imzaların TBB’ye iletilmesinin karar altına alındığı açıklandı.

Henüz Kurultay devam ederken çalışmalarına başlanılan ve Bursa Barosu Başkanı Av. Ekrem Demiröz ile Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi’nin ilk imzacılarından olduğu imza kampanyasının metni şu şekilde:

Yönetmelik, TBB Yönetim Kurulu tarafından üçte iki çoğunlukla aynen kabul edildiği takdirde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek ve işçi avukatların hak ettikleri çalışma koşullarına kavuşmaları anlamında hayati bir adım atılmış olacaktır.

Zira işçi avukatların ekonomik, sosyal ve mesleki haklarının tanınması ve korunması için verilen uzun mücadele sonucu hayata geçen Yönetmelik, haksız işten çıkarmalara, sigortasız çalıştırılmaya, sigortanın asgari ücret üzerinden gösterilmesine, esnek çalışma saatlerine, keyfi hafta sonu çalışmalarına, kullandırılmayan izinlere, her türlü hak gaspına ve meslek etiğine aykırı davranışlara maruz bırakılmaya karşı önemli bir yasal kazanımdır.

Türkiye Barolar Birliği'ni, işçi avukatlara statü tanıyan, sosyal ve ekonomik haklarının önemli bir kısmını güvence altına alan bu kazanıma sahip çıkmaya davet ediyor, Yönetmeliğin, yürürlüğe girmesi için Barolar Birliği tarafından aynen kabul edilmesini talep ediyorum.

Ayrıca söz konusu Yönetmelik’teki hükümlerin Avukatlık Kanunu’na yansıtılması için ilgili meclis komisyonları parti grup başkan vekilleri ve avukat olan milletvekilleriyle görüşmeler yapılması kararının alındığı belirtildi.

Öte yandan, 3. Genç Avukatlar Kurultayı'nda alınan, ancak aradan geçen zaman içerisinde hâlâ hayata geçirilememiş olan tüm kararların takipçisi olunacağı ve bu konuda gerekli aksiyonların alınacağı belirtilerek, özellikle  barolarca belirlenecek olan asgari avukatlık net ücretinin brüt asgari ücretin iki katından az olmaması konusunda gerekli hukuksal düzenlemenin yapılması talebi tekrar iletildi.

İşçi avukatların baroların yönetiminde doğrudan temsiliyetinin önem arz ettiği belirtilerek, işçi avukatları temsilen baro yönetim kurullarında yönetim kurulu üyesi olan bir genç avukatın yer alması zorunluluğu getirilmesi ve bu temsiliyet için 5 yıllık kıdem şartının aranmaması da talep edildi.

Son olarak tüm barolarda işçi avukatların haklarının takibi amaçlı merkez ve komisyonların kurulması daha önce bu konuda kurulmuş olan merkez ve komisyonların yaygınlaştırılması konusu da karar altına alındı.

BEŞİNCİ KURULTAY ÇANAKKALE'DE

Kurultay, Sonuç Bildirgelerinin paylaşılmasının ardından Amasya Barosu Başkanı Av. A. Melik Derindere’nin kapanış konuşması ile sona erdi.

Dönem sözcüsü olarak seçilen Amasya Barosu delegeleri, Bildirgelerdeki kararların yerine getirilebilmesi için yapılacak işleri bir sene boyunca yürütecekler. 5. Genç Avukatlar Kurultayı ise katılımcı barolarca yapılan oylama sonucuna göre Çanakkale Barosu ev sahipliğinde gerçekleşecek.