Hersh'ün yazısında gözden kaçan iki ayrıntı

Seymour Hersh'ün, geçen sene Suriye'de gerçekleştirilen kimyasal saldırıda MİT parmağının olduğunu yazması oldukça dikkat çekti. Ancak dikkat çekmeyen iki ayrıntı, Türkiye'nin Suriye politikasındaki ABD rolünü gözler önüne seriyor.

(soL - Dış Haberler) ABD'li gazeteci Seymour Hersh'ün, 21 Ağustos 2013 tarihinde, Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde düzenlenen kimyasal silah saldırısının Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından kotarıldığını iddia ettiği makalesi, Türkiye'de doğal olarak bu noktaya odaklanılarak tartışıldı.

Ancak Hersh'ün makalesinde dikkat çekici başka bilgiler ve iddialar da vardı. Bunlardan bir tanesi, Guta'daki saldırının ardından Obama yönetiminin Suriye'ye yönelik saldırı planlarını devreye sokması.

İddiaya göre, Guta saldırısının hemen ardından, Barack Obama Pentagon'a Suriye'de bombalanacak hedefler için hazırlanmasını emretti. Hersh'e konuşan bir eski istihbarat yetkilisi, sürecin başında, ABD ordusunun önderdiği ve 35 hedefin vurulacağı operasyon planının, "Esad rejimine yeterince zarar vermeyeceği" gerekçesiyle Beyaz Saray tarafından reddedildiğini söyledi. Ordunun önerdiği hedefler arasında yalnızca askeri bölgeler vardı.

Ancak Beyaz Saray'ın baskısıyla, operasyon bir tür "gaddar saldırı"ya dönüştü. 2 B-52 ağır bombardıman uçağı filosu Suriye yakınlarındaki hava üslerine kaydırıldı, Tomahawk füzeleriyle donatılmış denizaltılar bölgede konuşlandırıldı. Yetkiliye göre, her geçen gün bombalanacak hedefler listesi kabarıklaşıyordu. Pentagon'daki plancılar, Suriye'deki füze yerleşkelerini yalnızca Tomahawk'la vuramayacaklarını, çünkü savaş başlıklarının çok fazla toprağın altında bulunduğunu söylediklerinden, B-52 bombardımanı gündeme geldi.

Beyaz Saray, bombalanacak hedefler listesine, ordudan farklı olarak sivil unsurları da eklemişti. Bunlar arasında elektrik enerjisi şebekeleri, petrol ve doğalgaz depoları da yer alıyordu.

ABD'nin Türkiye'ye İran yemi
Diğer önemli ayrıntı ise, 17 Aralık operasyonu ile birlikte daha fazla gündeme gelen, Türkiye-İran altın ticareti.

İddiaya göre, AB ve ABD tarafından 2012 yılında İran'a yönelik başlatılan ağır yaptırımlarda bir "delik" bırakılmıştı. Bu delik, Mart 2012 ile Temmuz 2013 arasında Türkiye'nin İran şirketlerine yaptığı 13 milyar dolarlık altın ödemesini sağlamıştı. CIA, bu ticaretteki "aracı"ların, yüzde 15'lik bir komisyon aldığını ve toplamda 2 milyar dolar kazandığını tahmin ediyor.

Ancak iddianın esas önemli kısmı daha sonra geliyor. Foreign Policy'den Jonathan Schanzer ve Mark Dubowitz, Obama yönetimi 2013'ün Ocak ayında bu "deliği" kapatmaya karar veriyor. Ancak lobi faaliyetleri sonucunda, bu kararın 6 ay kadar yürürlüğe girmemesi sağlanıyor. Yazarların iddiasına göre bu ertelemenin sebebi, İran'ı nükleer programı konusunda pazarlık masasına oturtmak konusunda teşvik etmek veya Türk müttefiklerini Suriye politikası konusunda "yatıştırmak" istemesiydi.