Nemtsov cinayeti Putin’e mi yaradı?

Rusya’da yarın yapılması planlanan “Bahar” eyleminin çağrıcılarından Boris Nemtsov Moskova’da öldürüldü. Saldırının ardından batı medyası ağız birliğiyle Putin hükümetini suçlamaya başladı. Ancak bazı yazarlar olayın zayıf katılım olması beklenen eyleme kazandıracağı “sempatiden” nemalanan tarafın, batı destekli muhalefet olduğuna dikkat çekiyor.

Dış Haberler

Rusya’nın muhalif siyasetçilerinden Boris Nemtsov Moskova’da öldürüldü. Nemtsov, bu Pazar yapılması planlanan Putin karşıtı “Bahar” gösterisinin çağrıcılarındandı. Nemtsov, Ukrayna Turuncu devriminin alt yapısını hazırlayan isimlerden ABD’nin 2012-2014 Moskova Büyükelçiliğini yapan Michael McFaul’la yakın ilişkisiyle tanınıyordu. Saldırının ardından Batı medyası olayın arkasında Putin hükümetinin olduğunu ima eden haberlere imza etmeye başlarken, Rusya Devlet Başkanı Putin olayı “provokasyon” olarak niteledi ve şiddetle kınadığını açıkladı. Putin ayrıca saldırganların bulunması ve olayın arka planının aydınlatılması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Olay dün gece yarısı Moskova’da bulunan Bolşoy Moskvoretski Köprüsü’nde gerçekleşti. Görgü tanıklarının ifadelerine göre o sırada yanında 20’li yaşlarda genç bir kadınla köprüden geçmekte olan Nemtsov’a yaklaşan beyaz bir araçtan 6-7 el ateş açıldı. Atılan mermilerden 4’ünün Nemtsov’un sırtına isabet ettiği ve olay yerinde yaşamını yitirdiği bildirildi.

Cinayetin ardından oluşturulan Soruşturma Komitesi, cinayetin Rusya’daki politik istikrarı bozmak için işlenmiş olabileceğini, ayrıca olayın Ukrayna kriziyle ya da İslamcı şebekelerle de bağlantısı bulunabileceğini açıkladı. Nemtsov, Paris’te yaşanan Charlie Hebdo katliamıyla ilgili tutumu nedeniyle son dönemde İslamcı gruplarca tehdit ediliyordu.

‘CİNAYET MUHALEFETİN İŞİNE YARADI’

New Eastern Outlook yazarlarından Tony Cartalucci de yaşanan cinayetin “bir muhaliften kurtulan” Putin hükümetinden çok Rusya’daki batı destekli liberal muhalefete yaradığına dikkat çekti. Muhalefetin en zayıf dönemlerinden birini yaşadığını saptayan Cartalucci, Pazar günkü eyleme katılımın düşük olmasının beklendiğini ve cinayetin bu tabloyu değiştirebileceğini belirtti. Yazara göre olayın ardından gösteriyi iptal etmeyen düzenleyiciler şimdiden Nemtsov’un ölümünü “sömürmeye” başlamış durumdalar.

OLASI BİR RENKLİ DEVRİM FİGÜRÜ

Soçi doğumlu Nemtsov, politik kariyerine 1980’li yıllarda Sovyetler Birliği’nin “reform” yıllarında başladı. Sosyalizmin çözülüşünün ardından 1990’lı yıllar boyunca Yeltsin’in takipçisi olan Nemtsov, 1997’de Başbakan yardımcılığına yükseldi. Nemtsov’a o yıllarda Yeltsin’in mirasçısı ve bir sonraki Devlet Başkanı gözüyle bakılıyordu. Ancak, 2000’li yıllarla birlikte Rusya’nın liberal restorasyonunun rota değiştirmesiyle birlikte Nemtsov da merkezi siyasetteki etkisini kaybetmeye başlayan isimler arasında yer aldı. Buna rağmen siyasi kariyerden vazgeçmeyen ve liberal çizgisinden ödün vermeyen Nemtsov, Putin’li yıllar boyunca olası bir Rus renkli devriminin başat figürleri arasında yer almak için fırsat kolladı. İlk olarak liberal Sağcılar Birliği’ni kurdu. 2008’de satranç şampiyonu Garry Kasparov’la birlikte Solidarity hareketini kuran Nemtsov hiçbir zaman geniş kitleleri etrafında toparlamayı ve şu an batı medyasının öne sürdüğü gibi Rusya muhalefetinin “kalbi” olmayı başaramadı. 2011’de eski başbakan Mikail Kasyanov’la birlikte kurduğu Halkın Özgürlüğü Partisi de merkezi siyasete dönüşü için yeterli olmayan Nemtsov, son dönemde Putin hükümetini yolsuzluk ve Ukrayna savaşını “kışkırtmakla” suçluyordu.