Odatv davasının ikinci duruşması bugün görülecek

Odatv davasının ikinci duruşması bugün 10.30'da Çağlayan Adliyesi'nde görülecek. Duruşma sırasında gazeteciler ile TKP,ÖDP ve Halkevleri de adliye önünde eylemde olacak.

İlk duruşması 22 Kasım’da görülen ve reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için ertelenen Odatv davasının ikinci duruşması bugün İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleşecek. İlk duruşmada tutuklu sanık Soner Yalçın’ın avukatlarının yaptığı reddi hâkim talebi 5 Aralık’ta bir üst mahkeme tarafından oy birliği ile reddedilmişti.

Davanın bugün görülecek ikinci duruşması Mehmet Ekinci başkanlığında gerçekleştirilecek. Hatırlanacağı üzere, reddedilen reddi hakim talebine konu 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Resul Çakır’ın Yargıtay üyeliğine atanmasıyla boşalan koltuğa, Mehmet Ekinci getirilmişti.

Bugünkü duruşmada, tutuklu gazeteciler görsel sunum yapacak. Geçtiğimiz günlerde, Odatv avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, davanın görüldüğü 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’ndan görsel sunum yapmak için perde ve barkovizyon cihazı talep etmişti.

Odatv davası kapsamında Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Müyesser Yıldız, Doğan Yurdakul, Coşkun Musluk, Sait Çakır, Hanefi Avcı, Nedim Şener ve Ahmet Şık tutuklu Mümtaz İdil ve İklim Kaleli ise tutuksuz yargılanıyor.

Gazetecilerden adliye önünde eylem
Duruşma sırasında gazeteciler de adliye önünde eylem yapacak. Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları (ANGA) grubu yayınladığı eylem çağrısında şu ifadelere yer verdi:

"Her sabah yeni bir tutuklama haberine uyanıyoruz. Avukatlar, gazeteciler, öğrenciler, akademisyenler, insan hakları savunucuları, işçiler, işsizler… Davaların, soruşturmaların adı farklı: KCK, Ergenekon, Devrimci Karargah, Hopa… Ama hepsinin amacı aynı: Toplumu sindirmek, baskıyı normalleştirmek, muhalefeti bastırmak. Kitapların yasaklanması, gazetelerin basılması, gazetecilerin hapse atılması da bu baskının bir parçası. Toplumun haber alma hakkı, gerçeği öğrenme hakkı engellendikçe, baskının meşrulaştırılması da kolaylaşıyor. Görevi gerçeği anlatmak olan gazeteciler hapsedildikçe, “gerçeğin” de parmaklıklar ardına atılacağı, unutturulacağı sanılıyor."

TKP, Halkevleri ve ÖDP de adliye önünde olacak
TKP, Halkevleri ve ÖDP de adliye önünde gerçekleştirilecek eyleme katılıyor.

Türkiye Komünist Partisi(TKP) yayınladığı eylem çağrısında “asıl dokunmazsak yandık demektir” dedi. Ve tüm halkı Çağlayan Adliyesi önüne çağırdı:

“Biz susmayacağız. Susmayanların yanında olacağız.
Ateşimiz gericiliği, zorbalığı, paranın saltanatını yakacak.
26 Aralık günü için Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları kolektif imzasıyla yapılan çağrıyı destekliyoruz.
Türkiye Komünist Partisi tüm halkımıza 26 Aralık Pazartesi günü 12:30'da Çağlayan Adliyesi'nde yapılacak toplanmaya katılma çağrısı yapmaktadır.”

Halkevleri, İstanbul Halkevi Başkanı Özge Ozan imzalı açıklama ile bugün adliye önünde olacaklarını ilan etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ahmet Şık ve Nedim Şener’le simgeleşen ve giderek tüm sol-sosyalist muhalif, halktan yana gazetecilere yayılan bu saldırı dalgasının karşısında duruyoruz. Halkın haber alma hakkının garantisi özgür basındır. Halkevleri olarak basın özgürlüğü mücadelesinin ortak mücadelemiz olduğunu birkez daha ilan ediyoruz."

Özgürlük ve Dayanışma Partisi(ÖDP) de yayınladığı açıklama ile bugün Çağlayan Adliyesi önünde olacaklarını duyurdu:

“Ahmet Şık ve Nedim Şener için, özgürlük ve adalet için, AKP‘nin yaratmaya çalıştığı korku imparatorluğuna karşı sesimizi yükseltmek için Pazartesi günü, saat 12:30 da Çağlayan Adliyesi önünde olacağız.”

(soL-Haber Merkezi)