IŞİD'in serbest bıraktığı şoförler Türkiye'ye geldi

IŞİD, rehin aldığı 32 Türkiyeli şoförü serbest bıraktı. Erbil'e doğru yola çıkarılan şoförlerin uçakla Şanlıurfa'ya getirildi.

Güncelleme: 21:00

IŞİD militanlarınca 23 gün alıkonulduktan sonra serbest bırakılan 32 Türkiyeli tır şoförü, Türk Hava Yollarına (THY) ait özel uçakla Erbil'den Şanlıurfa'ya getirildi.


Katliamcı örgüt IŞİD, Musul'u ele geçirdiği günlerde rehin aldığı 32 Türkiyeli şoförü bugün serbest bıraktı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yaptığı açıklamada, şoförlerin sağlık durumunun iyi olduğunu ve Erbil'e doğru hareket ettiklerini bildirdi.

'Medyaya konuşmayın'
IŞİD’in bugün serbest bıraktığı şoförler öğleden sonra Mahmur İlçesi’ne ulaştı. Şoförler, Mahmur Kaymakamlığı’nda Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam tarafından alındı. Başkonsolos İnam, şoförlere geçmiş olsun dileğinde bulunduktan sonra kısa bir konuşma yaparak, uçakla Erbil’den Ankara’ya gönderilebileceklerini belirterek, "Medyaya konuşmayın" diyerek uyarıda bulundu. Şoförler burada kısa süre kaldıktan sonra konsolosluk yetkilileriyle birlikte otobüsle Erbil’e gitmek üzere yola çıktı.

IŞİD TIR'lara el koydu
DHA'ya açıklama yapan kaçırılan şoförlerden Ceyhun İsmailoğlu, "IŞİD bizi bıraktıktan sonra 3 kilometre kadar yürüdük. Daha sonra yoldan geçen bir araç bizi aldı ve Mahmur Kaymakamlığı’na getirdi. Burada bizi Erbil Başkonsolosumuz karşıladı. Bizden medyaya konuşmamamızı istedi ve bizi uçakla Ankara’ya gönderebileceklerini söyledi" dedi.

Bir diğer şoför Serdar Bayar da "Sağlığımız iyi, bir sorunumuz yok. Eşyalarımızı topladıktan sonra bizi bir araca bindirdiler. Kürt bölgesine doğru yola çıkardılar" dedi. Bayar, sadece kendi kişisel eşyalarını yanlarına aldıklarını, araçlarına el konulduğunu söyledi. Bayar, Musul Konsolosluğu görevlilerinin durumuyla ilgili soruya ise "Onlardan hiç bir haberimiz yok" karşılığını verdi.

Bir şoför hastaneye kaldırıldı
Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından rehin alınan ve bugün serbest bırakılan Türk TIR şoförlerinden birinin hasta olduğu gerekçesiyle Erbil'de ambulansla hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Konsolos çalışanları hala rehin
IŞİD, İskenderun Limanı'ndan Musul'un Geyara Termik Santrali'ne mazot taşıyan 28 Türk TIR şoförü rehin almıştı. Irak'ın Musul kentini ele geçiren IŞİD, Türk Konsolosluğu'nu da basarak 49 Türk personeli rehin almıştı. Musul'daki Türk Konsolosluğu personeli hala IŞİD'in elinde bulunuyor.