Barzani Rojava sınırına hendek kazdırdı!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Rojava sınırına 3 metre derinliğinde 2 metre derinliğinde hendek kazdı. PYD hendeğe tepki gösterirken, Irak Kürt Yönetimi hendeğin Suriye'den girerek Irak'ta terörist faaliyet gösteren unsurlara karşı kazıldığını savundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Rojava sınırında kazdığı hendek PYD ile Barzani'yi karşı karşıya getirdi. PYD, hendeğin Rojava'daki Kürt kazanımına yönelik olduğu belirterek tepki gösterirken, Irak Kürt Yönetimi ise "terörist unsurlara karşı" hendek kazıldığını öne sürdü. Öte yandan Kandil'in Barzani'ye mektup gönderdiği, Barzani'nin ise "PYD’nin tek başına Rojava bölgesine hükmetmesine karşıyız" yanıtı verdiği ileri sürüldü.

AA'da yer alan habere göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Duhok kentindeki Aloka köyüne ulaşan hendek kazma çalışmasının bitmesine 15 kilometre kaldığı belirtildi. İş makinaları 3 metre derinliğinde 2 metre genişliğinde hendekler açıyor. Irak Sınır Muhafızları ve Peşmerge güçleri, hendek çalışmasının devam ettiği bölgeyi koruyor.

Bölgede güvenliği koordine eden Peşmerge komutanı Binbaşı Muhammet Hasan, "Irak hükümeti, Suriye ile olan 605 kilometre sınırı boyunca hendek kazılmasına karar verdi. Şimdiye kadar 590 kilometre hendek kazıldı. Son 15 kilometre kaldı" dedi.

"Bu hendek, Berlin duvarı ya da Çin Seddi değildir. Gerekli güvenlik sağlandığı zaman hendeğin doldurulması kolay olacak" diyen Hasan, hendeğin Suriyeli sığınmacıların geçişini engellemediğini iddia ederek, sivil halkın geçişi için Peşhabur Sınır Kapısı'nın açık tutulduğunu kaydetti.

Sınırın Suriye tarafında gerekli güvenliğin sağlanamaması nedeniyle çok sayıda unsurun elini kolunu sallayarak Irak topraklarına geçtiğini öne süren Hasan, son bir ay içerisinde Kaçak yollarla geçmek isteyen 905 kişi yakaladıklarını bildirdi.

Hasan, "Bu kişilerin ifadelerini aldığımızda çoğunun terör saldırılarını organize etmek için Irak'a geçmek istediğini tespit ettik. Bunlar arasında silah kaçakçılığı yapan tüccarlar da vardı. Çok sayıda roketatar, makinalı tüfek, suikast silahları, patlayıcı madde ve mühimmat ele geçirdik" şeklinde konuştu.

Hendek kazılarını protesto eden grubun, birkaç gün önce iş makinalarını yakmak istemesi üzerine gerginlik çıktığını hatırlatan Hasan, şöyle devam etti: 'Suriye tarafından hendeki protesto eden gruba ateş açtığımız öne sürüldü. Böyle birşey kesinlikle doğru değildir. Onlar, iş makinalarını yakmaya çalıştı ve bize ateş açtı. Protesto, bir mesajı iletmek için yapılır, askere ateş etmek veya iş makinalarını yakmak için değil. Oluşturduğumuz güvenlik koridoruyla aslında Suriye Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yardım ediyoruz. Saldırmalarını değil, bizi kutlamalarını beklerdik.''

Kandil'den Barzani'ye Mektup
Öte yandan Kuzey Irak’ta Barzani yönetimine yakınlığı ile bilinen Avestakurd adlı internet sitesine göre, KCK yöneticileri geçen hafta Kürt siyasetçi Mehmet Emin Pencewini aracılığı ile Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’ye mektup gönderdi. Barzani ile yaklaşık 1.5 saat görüşen Pencewini, KCK’nın, Irak Kürt yönetiminden Rojava bölgesini ayrım yapmadan adil olarak desteklemesini istediğini söyledi.

Mektubu alan Barzani ise, Rojava bölgesine sürekli yardımda bulunduklarını, oradaki gruplar arasında ayrım yapmadıklarını ve onların iç işlerinde müdahale etmediklerini ileri sürerek PYD’nin tek başına Rojava bölgesine hükmetmesine karşı olduklarını söyledi.

Neçirvan Barzani’nin görüşmeden sonra, bu görüşünü yazdığı mektubu KCK yöneticilerine iletmesi için Mehmet Emin Pencewini’ye verdiği belirtildi.