Antalya, Adıyaman ve Kızıltepe'de protestoculara polis şiddeti!

Türkiye'nin dört bir yanında, Güneydoğu kentlerindeki sokağa çıkma yasaklarını protesto gösterileri vardı. Galatasaray Meydanı ve Van'dan sonra Antalya, Adıyaman ve Kızıltepe'de de protesto gösterisinde bulunan yurttaşlara polis saldırdı.

DHA

Antalya'da Emek ve Demokrasi Güçleri üyesi bir grup Sur, Cizre, Silopi ve Nusaybin'de uygulanan sokağa çıkma yasağını protesto için yürümek isteyince polis biber gazıyla müdahale etti.

Bugün öğle saatlerinde Kışlahan Meydanı havuz başında toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri üyesi yaklaşık 150 kişi, ellerindeki pankartlarla Sur, Cizre, Silopi ve Nusaybin'de uygulanan sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek istedi. Bir süre slogan atan grubun etrafı Çevik Kuvvet ekiplerince sarıldı. Ak Parti ve güvenlik güçleri aleyhine sloganlar atan grup, 'Sur'a, Cizre'ye, Silopi'ye, Nusaybin'e Ses Ver', 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi' yazılı pankartla Cumhuriyet Meydanı'na yürümek istedi. Polis biber gazıyla eylemcileri dağıttı.

ADIYAMAN

Adıyaman'da, Emek ve Demokrasi Platformu üyelerinin, bazı ilçelerde süren sokağa çıkma yasağını protesto için yürüyüş yapmak istemesine izin verilmemesi gerginliğe yol açtı. 

Öğleden sonra Eğitim Sen binası önünde toplanan aralarında HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım'ın da bulunduğu 'Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu' üyesi 100 kişilik grup, Demokrasi Parkı'na yürümek istedi. Ellerinde pankart ve dövizler ile slogan atarak yürüyüşe geçen grubun önünü kesen polis, izinleri olmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine polis ile gruptakiler arasında arbede çıktı. Gerginlik üzerine polis, kalabalığa biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada kalabalık arasında bulunan HDP Milletvekili Behçet Yıldırım ile Platform Başkanı Osman Süzen, grubu sakinleştirdi ve HDP İl binası önüne götürdü.

Kalabalık adına gazetecilere konuşan DBP İl Eş Başkanı Gülseren Öner, son süreçte bölgede hukukun askıya alındığını öne sürerek şöyle dedi:

"Ne acıdır ki; 'Temizleyeceğiz' diyen bir devlet aklıyla yüz yüzeyiz. 'Haksızlığın karşısında susan dilsiz şeytandır' diyen Hz. Muhammed'in, yezidin karşısında 'Ya Hak' diyen İmam Hüseyin'in, zulme boyun eğmeyen ve 'dönen dönsün ben dönmem yolumdan' diyen Pir Sultan'ın, 'yalanlarınıza karşı sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun' diyen Seyit Rıza'nın; AK Parti ve Sarayın bu günkü katliamları karşısında tutumları aynı olurdu."

KIZILTEPE

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve operasyonları protesto etmek için Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde yürümek isteyen gruba polis gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale etti. Göstericiler, polislere taşlar ile karşılık verirken, polis ve göstericiler arasındaki kovalamaca uzun süre davam etti.

Kızıltepe'deki Özgürlük Meydanı'nda toplanan ve aralarında Kızıltepe Belediye Başkanı İsmail Asi, KESK, DİSK, HDP ile DBP ilçe yöneticilerinin bulunduğu grup, bölgedeki bazı ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve operasyonları protesto etmek amacıyla yürümek istedi. Polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek göstericilerden dağılmalarını istedi. Gruptakiler dağılmayınca polis, basınçlı su ve gaz bombaları ile müdahalede bulundu. Göstericiler de polise taş ve havai fişeklerle karşılık verirken, polis ve göstericiler arasındaki kovalamaca ara sokaklarda uzun süre devam etti.