ABD'den Türkiye'ye jet yalanlama

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye ve ABD'nin güvenli bölge konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. ABD böyle bir anlaşmanın olmadığının altını çizdi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu dün akşam yaptığı açıklama Türkiye ve ABD'nin güvenli bölge konusunda anlaştıklarını söylemiş, anlaşmaya göre, güvenli bölgeye IŞİD ve PYD'nin girmesi durumunda hem Türkiye, hem de ABD saldırıya geçeceğini iddia etmişti.

Anlaşma konusunda ayrıntıya da giren Sinirlioğlu Güvenli bölgenin 98 ve 45 km olacağını belirterek, buralara "Özgür Suriye Ordusu"na bağlı birliklerin yerleştirileceğini de söylemişti.

Siniroğlu'nun bu açıklaması kısa süre içinde ABD tarafından yalanlandı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'e Sinirlioğlu'nun açıklamaları soruldu. Toner Türkiye'Nin açıklamasıyla ilgili olarak "Bu bölgenin nasıl olacağı hakkında, IŞİD'i  bölgenin dışına sürmeye zorlamak dışında, isim koymama ya da tanımlama yapmama  noktasında çok dikkatliyiz" dedi. 

İki ülke arasında "güvenli bölge" diye bir anlaşmanın imzalanmadığının  altını çizen Toner şunları kaydetti: "Türkiye, ABD'ye tesislerini kullanma hakkı vererek ABD'nin IŞİD'e  karşı hava saldırılarını arttırması için genişletilmiş giriş olanağı sağladı. Bu  ve diğer podyumlardan şu konuda çok açık olduk ki güvenli bölge diye bir bölge  yok, konuştuğumuz şey bu değil. Konuştuğumuz mesele, sürdürülebilir bir çaba IŞİD'i bölgenin dışına sürmek."

"Türkiye'nin (Suriye'de PYD'ye) saldırmasına izin verir misiniz?"  şeklinde bir soru üzerine Toner, ''Türkiye ile bu konudaki anlayışımız,  (saldırmayacakları) yönünde" ifadesini kullandı.

"YPG'Yİ DESTEKLEYECEĞİZ"

"Eğit-Donat programı sonrası IŞİD'e karşı mücadele etmek için  Suriye'de bulunan birliğin bölgede buharlaşıp gitmeleri üzerine YPG'ye daha fazla  destek verecek misiniz" şeklinde bir soruya Toner, "Türkiye ile anlaşmaya varmış  oluşumuzun sebeplerinden biri de İncirlik Üssü'nü kullanmaktır. Sadece YPG,  Kürtler değil, orada Türkmenler ve  Araplar da var.  Onlar da IŞİD'e karşı çok  etkili oluyorlar. Elbetteki, bölgeyi temizlemek için gösterdikleri çabayı destekleyeceğiz" diye konuştu.