ABD Dışişleri'nden 'mosmor' açıklaması

Patriot kararı sonrası Türkiyeli yetkililerin "sinirden mosmor olduğu" iddiaları sorulan ABD Dışişleri Bakanlık Sözcüsü, "biz böyle tanımlamazdık" dedi.

Patriotların Türkiye'den çekilme kararı alınmasından sonra ABD basınında yer alan ve Türkiyeli yetkililerin "sinirden mosmor olduğuna" ilişkin haberler hakkında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "biz böyle tanımlamazdık" dedi. Sözcü, Patriotların Türkiye’den çekilme kararının İncirlik mutabakatı sonrasında Türkiye’ye bildirildiğini söyledi.

Konuyla ilgili ABD’li yetkililere dayandırarak bir haber yayınlayan New York Times, kararın 16 Ağustos’ta yapılan ortak açıklamadan iki hafta önce, yani İncirlik mutabakatından yaklaşık bir hafta sonra Türkiye’ye bildirildiğini iddia etti. Al Jazeera’ye konuşan Türk Dışişleri kaynakları ise net bir tarih vermemekle birlikte, ABD’nin bu kararı bir süredir tartıştığını bildiklerini ve bu sebeple çekilme açıklamasının sürpriz olmadığını söyledi.

New York Times haberinde, gazeteye konuşan ve ismini vermek istemeyen dört ABD’li yetkili, "ABD iki hafta önce patriotları geri çekeceğini söylediğinde Türk yetkililer sinirden mosmor oldu" yorumunu yapmıştı.

Al Jazeera'den Ece Göksedef'in haberine göre, günlük basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye, Türkiyeli yetkililerin karar sonrası verdikleri tepki ve kararın ne zaman bildirildiği soruldu. Gazetecilerin soruları ve Kirby’nin verdiği yanıtlar şöyle:

"Türklerin bu kararı duyunca mosmor olduğuna dair haberler var. Bu, bu binadaki insanların teyit ettiği bir şey mi?"

"Bu… Biz tepkilerini bu şekilde tanımlamazdık."

"Eğer mosmor olmadılarsa, tepkilerini nasıl tanımlarsınız?"

"Ben odada değildim. Bana görüşmenin samimi ve açık yürekli olduğu, sonuçta ardında yatan sebepleri anladıkları söylendi. Bundan daha fazla detayları konuşmayı onlara bırakıyorum. Ama mosmor oldukları, öfkelendikleri ya da kızdıkları tanımlamaları, bana tarif edilen bu değildi."

"Sebepleri anlasalar bile mutsuz olduklarını söylemek uygun olur mu?"

"Yeniden, yorumlarımı olduğu kadarıyla bırakıyorum. Odada değildim, bu sebeple olmadığım bir ortamı olduğundan fazla renklendirmemek için dikkatli olmak istiyorum. Bana anlatılan şekliyle açıkça bazı kaygıları var ve bu kaygılar tartışmalar sırasında dile getirildi. Siz de gördünüz ortak bir açıklama yaptık. Yani açıkça bu kararı destekliyorlar ve ilerliyoruz."

"Bu kararın ne zamandır karar aşamasında olduğuna dair bir bilgi verebilir misiniz? Yani bunu haftalardır mı aylardır mı tartışıyorsunuz? İki taraflı olmanın yanı sıra NATO’da da gündeme geldi mi? Bu bir sürpriz mi oldu yoksa uzun zamandır hazırlanılıyor muydu?"

"Bildiğim bu karar uzun süredir planlanıyordu. Bir boşluk sırasında modernizasyon kararı almazsınız."

"Türk tarafını İncirlik mutabakatından sonra bilgilendirdiğinizi teyit edebilir misiniz?"

"Benim anladığım bilgilendirme İncirlik mutabakatından sonra yapıldı, evet."