Türkiye Ormancılar Derneği: Antalya’da söylenenin üç katı alan yandı

Türkiye Ormancılar Derneği, Adrasan’da en az 450 hektar alan (yaklaşık 450 futbol sahası), Kumluca’da ise en az 1000 hektar ormanlık alanın yandığını öne sürdü. Bunlar, resmen açıklanan rakamların yaklaşık üç katı.

DHA

Antalya’nın Kumluca ilçesinde iki önemli tatil noktası Adrasan ve Olimpos’a giden dağ yolunun üst tarafında başlayan orman yangını 20 saat sonra kontrol altına alınabilmişti. Kumluca’da 350, Adrasan’da 150 hektar ormanlık alanın yandığı açıklanmıştı.

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, açıklanan rakamın en az üç katı büyüklüğünde alanın yandığını öne sürerek 20 yıl önce orman yangınlarıyla ilgili basılan kitapta belirtilen kuralların uygulanmadığını da öne sürdü.

Yangın bölgesinde ateşten etkilenmeyen yön levhaları olmadığını, bölgeyi bilmeyen ekiplerin yangına müdahale ettiğini, personelin üç gün aralıksız görev yaptığını belirten Neyişçi, “Yanan alanlarla ilgili verilen bilgiler yanlış. Kumluca yangını 350 hektar değil, en az 1000-1200 hektar. Adrasan yangını 150 hektar değil, en az 450-500 hektar. Bu mühendislik toleransının çok üzerinde bir sapma. Orman ve Su İşleri bakanı yanlış bilgilendirildi” dedi.

YANGININ NEDENİ ELEKTRİK DİREKLERİ

Antalya’nın eski Orman Bölge müdürü Gürel Şirin ise yangına sera atıklarının yakılmasının değil, orman içinde ahşap direkler kullanılarak dağıtılan enerji hatlarından kaynaklanan kısa devrenin neden olduğunu düşündüklerini söyledi.

Şirin, bir rüzgarda kolaylıkla devrilebilen ve yangına neden olabilecek ahşap direklerin değiştirilmesi için köylülerin yetkililere başvuruda bulunduklarını da hatırlattı.