Rusya'nın yaptırımları sebze-meyve fiyatlarını düşürdü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın ekonomik yaptırımlarıyla birlikte sebze ve meyvedeki piyasa fiyatlarının yüzde 40 düştüğünü ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in uçak krizinin ardından uygulamaya konan ekonomik yaptırımlar sonucu Rusya'dan dönen sebze ve meyve miktarını 160 ton olarak açıkladığını hatırlatan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bunun 3-4 TIR yekûna denk gelen çok cüzi bir miktar olduğunu söyledi.

Yaptırımların daha başlamadan piyasada sebze ve meyve fiyatlarının düştüğünü belirten Bayraktar, "160 ton sebze, fiyatları yüzde 40 aşağı çekebilir mi? Şu an piyasa fiyatları yüzde 40 aşağı düştü. Bu olayın psikolojik yansımasıdır" dedi.

Rusya'nın Türkiye'den giden tarım ürünlerine ambargo kararına ilişkin birliğin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Şemsi Bayraktar, gelinen noktada yaşananların sektörde bir belirsizlik ve beraberinde tedirginlik oluşturduğunu kaydetti. Bayraktar, bazı ürünlerde yeterli alıcının olmadığı, tüccarın beklemede kaldığı ve ellerindeki ürünü ne yapacaklarını bilmediklerini belirtti.

'FİYATLAR AMBARGO BAŞLAMADAN DÜŞTÜ'
Fiyatların ambargo başlamadan gerilediğine dikkat çeken Bayraktar, "Ambargo kararının 1 Ocak'tan uygulanmaya başlanacağının duyurulmasına rağmen açıklamanın hemen ardından üretici fiyatlarının düşmeye başlaması manidardır. Hiç kimse bu durumu fırsata ve haksız kazanca dönüştürme gayretine girmesin" dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin bu yılın ilk 10 ayında Rusya'ya 763,8 milyon dolarlık tarım ürünü sattığını hatırlattı.