Feci rapor: Bir yılda 875 çocuk önlenebilir sebeplerden hayatını kaybetti

Gündem Çocuk Derneği’nin beşincisini yayınladığı "Çocuğun Yaşam Hakkı İhlâlleri Raporu"na göre 2015'te en az 875 çocuk, önlenebilir sebeplerden hayatını kaybetti. Son 5 yılın en fazla çocuk ölümleri ise 2015 yılında gerçekleşti

Gündem Çocuk Derneği'nin hazırladığı raporda 2015 yılının Türkiye için çok fazla ölümün yaşandığı, çocuğun yok sayıldığı ve çocuğun insan hakları ihlalleri açısından geriye düştüğü bir yıl olduğu belirtilirken, Nazım Hikmet’in dizeleriyle 2015 yılında dünya; bir önceki yıla göre; “daha çok adaletsiz daha çok zorba oldu…” denildi.

Son beş yıldır çocuk hak ihlallerini raporlaştıran Gündem Çocuk Derneği, 2015 yılının, son 5 yılın en çok ölümün gerçekleştiği yıl olduğunu vurgularken, adaletsizlik ve zorbalık çocukları öldürüyor, dedi. Çocukların evde, okulda, sokakta, yanlış kent planlamaları sonunda afetler sırasında ya da kamu görevlilerinin ihmali sebebiyle öldüğünün belirtildiği raporda çocuk işçiliği, yetersiz beslenme, savaş koşulları da ölüm sebebi olarak yer aldı.

Derneğin yazılı ve görsel basında çıkmış haberler, yerel kaynaklar ve insan hakları örgütlerinin, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin yayımladığı raporları tarayarak derlediği Çocuğun Yaşam Hakkı İhlâlleri Rapor'da  "Devlet Eliyle Ortaya Çıkan Yaşam Hakkı İhlâlleri" ve "Devlet Önlem Almadığı İçin Ortaya Çıkan Yaşam Hakkı İhlâlleri" olmak üzere iki başlık altında toplandı.

Devlet dersinde öldürülen çocuklar

2015 raporuna göre; "Devlet eliyle ortaya çıkan yaşam hakkı ihlâleri" ile en az 103 çocuk hayatını kaybetti. Raporda yer alan bazı çocuk ölümleri sayıları şöyle,

Yargısız infaz sebebiyle en az 61 çocuk,

Eğitim hizmeti alırken en az 15 çocuk,

Bakım hizmeti alırken en az 8 çocuk,

Sağlık hizmeti alırken en az 11 çocuk yaşamını kaybetti.

2015'te en yoğun hak ihlallerinin yaşandığı ve çocuk ölümlerinin gerçekleştiği 3 şehir ise sırayla; Diyarbakır, Şırnak, İzmir.

Çocuk işçilik öldürmeye devam ediyor

Rapora göre; 11’i mülteci olmak üzere en az 76 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını kaybederken en az 102 mülteci çocuk ölümle sonuçlanan yaşam hakkı ihlaline maruz kaldı.

2015 yılında en az 35 çocuk önleyici ruh sağlığı politikaları geliştirilmediği için intihar ederken yine en az 30 çocuk bireysel silahlanma sebebiyle yaşamını kaybetti. Kentsel ve kırsal açık alanda ki olaylar sebebiyle en az 142 çocuk yaşamını kaybetti. Trafik kazaları en az 186 çocuğu öldürürken, sadece bisiklet kazaları nedeniyle en az 17 çocuk yaşamını kaybetti.