Cerattepe direnişi AKP'ye geri adım attırdı

Artvin halkının Cerattepe direnişi AKP hükümetine geri adım attırdı, hukuki süreç tamamlanana kadar madencilik faaliyeti durduruldu. Ancak Rize İdare Mahkemesi'nin 2014'te verdiği ve o bölgede hiçbir şekilde madencilik yapılamayacağı kararı halen geçerliliğini korurken, Başbakanlık'taki görüşmeden çıkan kararın, direnen yöre halkını oyalama ve süreci zamana yayma taktiği olduğu…

Artvin halkının Cerattepe direnişi, AKP hükümetine geri adım attırdı. Çankaya Köşkü'ndeki görüşmeden, hukuki süreç tamamlanana kadar maden şirketinin faaliyetinin durdurulması kararı çıktı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin Cerattepe'deki altın madenine karşı direnen ve yaşam alanlarını korumaya çalışan heyeti, bugün Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Maden şirketinden yana tavrıyla dikkat çeken ve dün "Geri adım atmayız" diyen Orman Bakanı Eroğlu da görüşmeye katıldı.

Heyette Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Genel Sekreter Bedrettin Kalın, AKP'li Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe,  AKP ve CHP Milletvekilleri, AKP, CHP ve MHP İl Başkanları, Artvin Ticaret Odası Başkanı, Memur-Sen İl Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden akademisyenler yer aldı. Toplantıda AKP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu da hazır bulundu. 

Görüşmeye ilişkin önemli bir bilgi Artvin Belediyesi'ne ait Facebook hesabı üzerinde paylaşıldı. Mesajda şu cümleye yer verildi: "Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan Artvin halkına sevindirici haber. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Maden Şirketinin Artvin Cerattepe'deki çalışmalarını Hukuki Süreç bitene kadar durdu."

DAVUTOĞLU: MAHKEME SONUÇLANANA KADAR... 

Başbakan Davutoğlu da yaptığı açıklamada, "Cerattepe'deki çalışmalar, mahkeme kararı sonuçlanana kadar durdurulacak. Herkes, hukuka saygı gösterecek.Bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz" dedi. Toplantı sonrası konuşan Davutoğlu, "Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepe'nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Hukuk devleti kuralları içinde kamu düzenini sağlar, yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız" diye konuştu.  

YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ BAŞKANI: İŞ MAKİNELERİ DE GERİ ÇEKİLSİN

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, Davutoğlu'yla yaptıkları görüşme sonrası şunları söyledi: 

"Başbakanımız mahkeme süreci sonuna kadar Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerinin durdurulması yönünde talimat verdi. Başbakanımız mahkeme sürecinde çalışma yapılmayacağına ilişkin bize de söz verdi. Bu olumlu bir gelişmedir. Bu talimat sonrası polis ve jandarma güçleri ile maden şirketinin iş makinelerinin geri çekilmesini talep ettik. Bu taleplerimizi aldılar ancak bununla ilgili henüz bir net cevap alamadık. Umarız bu talebimiz de yerine gelir."

OYALAMA TAKTİĞİ Mİ? 

Rize İdare Mahkemesi'nin, yörede madencilik faaliyetinde bulunulmaması gerektiğine ilişkin 2014 tarihli kararı halen yürürlükte ve geçerliyken, "hukuki süreç tamamlanıncaya kadar faaliyet durdurulacak" şeklindeki kararın, yöre halkını oylama ve süreci zamana yayma taktiği olduğu yorumları yapıldı. 

2014'TEKİ MAHKEME KARARI NE DİYOR?

Rize İdare Mahkemesi, 2014'te çevre davalarında eşine az rastlanır bir karar vermiş, madencilik faaliyetinin o bölgede hiçbir şekilde yapılamayacağı yorumunda bulunmuştu. Mahkeme, bilirkişilerin raporlarına dayanarak, “Maden faaliyetinin hayata geçirilmesinin Artvin ilini yöre sakinleri açısından yaşam alanı olmaktan çıkaracağı, bu bölgede maden arama projesi ile bu projenin etkisi altında bulunan yaşam alanları ve koruma altındaki alanların bir arada olamayacağı kanaatine varılmıştır" ifadesini kullanmıştı.