Saracoğlu’nda ‘cezalı’ şölen

TFF’nin ceza olarak gördüğü kadın ve çocuklar bugün oynanacak Fenerbahçe-Akhisar Belelediyespor maçını ücretsiz olarak yerinden takip edebilecek. Mücadele öncesi Van’a götürülmek üzere kalın giyecekler de toplanacak.

Cenk Alaçam - soL
Geçtiğimiz sene dünyada ses getiren Fenerbahçeli kadınlar bir kez daha kulübün aldığı “ceza” nedeniyle tribünleri dolduracak. Bugün oynanacak Fenerbahçe-Akhisar karşılaşması sadece kadın ve çocuklara açılacak. Türkiye Futbol Federasyonu’nun ceza olarak verdiği kadın ve çocukların izlediği mücadeleler, Türkiye futbolunda da yeni bir tartışmayı da başlatmış durumda. TFF’nin yaptığı matah bir iş mi? yoksa eşitlik ilkesini ihlal eden bir uygulama mı? Bu sorunun cevabını kadın taraftarlara sorduk...

‘Seyircisiz değil erkek seyircisiz’
Kadın futbolu ile ilgili yazılarıyla sayfamızda yer alan yazarımız Aslıhan Karlıdağ, Türkiye Futbol Federasyonu’na bir çağrı yaparak cezanın adını “Erkek taraftarlara stadyuma girme cezası” olarak değiştirme çağrısı yapıyor ve “Böylelikle kadınların yok sayılma, ceza olarak görülme hissiyatının önüne geçilmiş olur” diyor.

Kadınların yanlarında erkek olmadan maçlara gitmesinin Türkiye’de imkansız olduğu düşünüldüğünde “erkeğe mecbur bırakılmadan” tribünde yer almasının olumlu olabileceğini söyleyen Karlıdağ, “Sadece futbolu seven kadınlar değil, futbola uzak duran kadınları da o ortama çekmek ve belki futbolu sevdirebilmek için güzel bir fırsat. Fakat kadınlara çocuklara maç kavramı zihinlerde “amaan bu maça da kadınlar gitsin” fikrini oluşturuyor ki bu da tribünlerdeki erkek egemenliği pekiştirme anlamında önemli bir tehlike” değerlendirmesinde bulunuyor.

Fenerbahçe taraftarı Elif Yılmaz, “Seyircisiz maç uygulaması hayata geçirildiğinden beri ‘pozitif’ ayrımcılık olarak gösterilse bile, bir kadın olarak bu uygulamayı ayrımcılık olarak görüyorum” diyor. Tribüne girerken herkesin cinsiyetini stat kapısında bıraktığını, tribünde herkesin eşit olduğunu belirtiyor. “TFF ise bu ‘cezayı’ bir lütufmuş gibi sunuyor. Fakat unutmamalı ki ‘seyircisiz maçların kimliksiz taraftarı değiliz’” diyerek uygulamaya olan tepkisini gösteriyor.

‘Kadınlar mutluydu’
Sena Yırtıcı, kombine bilete sahip olduğunu ve her maça gittiğini belirtiyor. Henüz Fenerbahçe tribünlerinde kötü bir muamele ile karşılaşmadığını ancak farklı tribünlerden taciz haberlerini duyduğunu söylüyor. Bu nedenle de kadınların çekindiğini belirtiyor. “Uygulamanın tamamen kötü olduğunu söyleyemem. Bu uygulama kadınları tribüne çekiyor ve bu nedenle ‘ayrımcılık’ kabul edilebilir bir seviyede. İlk cezalı maçta kadınların tribündeki mutluluğunu hatırlıyorum ve buna kötü bir anlam yükleyemiyorum” diyerek ayrımcılığın “pozitif” tarafından bakıyor.

‘Tribün hayattır, hem de kızlı-erkekli!’
Bugün oynanacak karşılaşmayı yerinden takip edecek Vamos Bien grubundan Hati, uygulamanın ayrımcılık olduğunu, önüne pozitif gelmesinin hiçbir fark yaratmadığını söylüyor. Kadınların hayattaki ve tribündeki yerinin aynı olduğunu belirterek “Ceza verilen maçlarda suç unsuru ne ise kadın taraftarlar da bunun bir parçasıdır ve verilen saçma cezaların tam da içerisindedir” diyor. Fenerbahçe’nin maçına gidecek olmasının cezayı onaylamak ya da tasvip etmek manasına gelmediğini söyleyen Hati, Cezalı maçlara gidiyor olmamın nedeni sadece ve sadece Fenerbahçe’yi yalnız bırakmamaktır. Fenerbahçe tribünü hayattır, hem de kızlı-erkekli!” değerlendirmesini yapıyor.

‘Çarpık anlayışın ürünü’
Sena Ocak “siyasal iktidarın kadına bakış açısının malum olduğu bir ülkede kurumların da buna kayıtsız kalması beklenemezdi” diyerek sözlerine başlıyor. “Buna paralel olarak iki senedir uygulanan sistem çarpık bir anlayışın ürünü. Cezalı maç seyircisiz maç anlamında ise “bu maçlara kadınlar gitsin” demek kadının ceza olarak görülmesinden daha vahim olarak toplumda zaten ikinci planda konumlandırılmaktan artık birey olarak yok hükmüne getirilmek üzere ne yazık ki. Kadınlar tüm bunların bilinciyle o statları dolduruyor, armaya sevdadan. Lütuf olarak algıladıklarından değil ve inatla görmeyen gözlere, duymayan
kulaklara biz varız diyorlar” görüşünü savunuyor.

Fenerbahçe Van için dayanışmaya çağırdı
Fenerbahçe-Akhisar Belediyesi maçı öncesi Fenerbahçeliler Van için giyecek toplayacak. Fenerbahçe Kulübü’nden yapılan açıklamada 2 yıldır mücadele eden Van halkıyla dayanışalacağı duyuruldu. Açıklamada, “İki yılı aşkın bir süre önce Van’da meydana gelen depremde evleri zarar gören, hala zor koşullarda yaşam mücadelesi veren depremzede kardeşlerimiz için bir kez daha yardımlarınızı rica ediyoruz. 13 Aralık 2013 Cuma akşamı akhisar ile oynayacağımız maç öncesi stadyum kapılarında yer alan kolilere atkı, bere ve eldivenlerinizi bekliyoruz. Sizlerin de katkılarıyla hep birlikte Van’a elimizi uzatalım. Fenerbahçe Türkiye’dir, Türkiye Fenerbahçe” dendi.