Maçlar için 'güvenlik' genelgesi: Kolluk kuvveti sayısı artırılacak, yeni yasaklar geliyor...

İçişleri Bakanlığı'nca yeni bir 'güvenlik genelgesi' hazırlandı. Genelgenin amacı 'spor müsabakalarında olası olayların önüne geçmek ve önlemek' olarak gösteriliyor..

İçişleri Bakanlığı, "spor müsabakalarında olası olayların önüne geçmek ve önlemek" için 81 ilin valiliğine, Jandarma Genel Komutanlığına ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bir genelge gönderdi.

İçişleri Bakanlığının gönderdiği, yeni yasaklar ve denetimler getiren “Spor Müsabakalarının Güvenliği” başlıklı genelgenin içeriği şöyle:

  • Müsabakalar kendi içerisinde risk derecelerine göre A (yüksek riskli), B (orta riskli) ve C (hafif riskli) olmak üzere üç kategoriye ayrılacak. Risk analizleri çerçevesinde görevlendirilecek genel kolluk personeli ile özel güvenlik görevlisi sayıları müsabaka öncesinde belirlenecek. Müsabakanın oynandığı yere göre polis ya da jandarmadan takviye kuvvet plânlaması yapılacak. 
  • Spor müsabakalarının oynandığı spor alanlarındaki güvenlik kameraları çalışır halde bulundurulacak.
  • Passoligi olmayan kişilerin müsabaka alanına girişleri engellenecek.
  • Her müsabaka için müsabaka güvenlik amiri belirlenecek, müsabaka güvenlik amiri saha içerisindeki tüm koordinasyonun tek elden yapılmasından sorumlu olacak.
  • Müsabaka öncesinde stadyum içerisine alınacak pankartlar kontrol edilecek.
  • Deplasmana gidecek taraftarlar, hareket ettiği il valiliğince kontrol edilecek. Güzergah üzerinde bulunan valilikler ve müsabakanın oynanacağı ilin valiliğince de şehir girişlerinde kontrol edilecek. Taraftarların seyahat edecekleri araç bilgileri, taraftar grubu liderlerinin iletişim bilgileri güzergah üzerindeki valiliklere ivedilikle bildirilecek. 
  • Alkollü içecekler, bozuk para, şemsiye, fotoğraf makinesi, selfie çubukları, elektronik sigara gibi materyallerin müsabaka öncesinde spor alanında bulunup bulunmadığı kontrol edilecek. Bunların spor alanlarına sokulmasını önleyecek tedbirler alınacak. Uymayanlar hakkında ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde işlem yapılacak.