Hakan Şükür yorumculuğa geri dönüyor

12 Haziran seçimleri sonrasında AKP İstanbul Milletvekili olan Hakan Şükür, futbol yorumculuğuna geri dönüyor. Şükür’ün Lig TV’de yayımlanan Maraton programında Mustafa Denizli’nin yerini alacağı açıklandı.

Lig TV’de yayımlanan Maraton programında yorumculuk yapan Mustafa Denizli’nin İran’ın Persepolis takımıyla anlaşarak programı bırakması sonrasında, yorumcu koltuğuna Hakan Şükür’ün oturacağı açıklandı. Şükür, bundan böyle programda Markus Merk ve Şansal Büyüka’ya eşlik edecek.

12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmeden önce TRT’de yayımlanan Stadyum programında yorumculuk yapan Şükür, milletvekili seçilmesi üzerine bu işten ayrılmıştı. Meclise girdiği günden bu yana fazla ön plana çıkmayan Şükür’ün tekrar futbol yorumculuğuna dönmesi dikkat çekti.

Şükür şike yasası konusunda ne demişti?
Şike soruşturmasıyla birlikte futbolda büyük tartışmaların yaşanması bile Milletvekili Hakan Şükür’ün meclisteki sessizliği bozmamış ve Şükür’ün şike yasasının çıkarılması sürecindeki tartışmalar konusunda ettiği “Fikrime ket vurmak durumundayım. Ben her şeyden önce tarafım. İçeride arkadaşlarım var, aynı odayı paylaştığım… Taraf olduğum için bir şey söylemem uygun düşmez” sözleri akıllarda kalmıştı.

Şükür şike suçundan tutuklananlar için öngörülen tutukluluk süreleri ile ilgili düzenleme konusunda da “inşallah herkesin memnun olacağı bir yasa ve sonra da yeni anayasa ile milletimizi memnun edecek güzel şeylere imza atarız” şeklinde konuşmuştu.

Şike yasası değişikliği kapsamında, şikeye karışan kulüplerin küme düşürülmesi tartışmaya açılmış, Hakan Şükür bu konuda da “vicdanları rahatsız etmeyecek şeyler olmasını diliyorum” diye konuşarak sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Benim şahsi fikrim, küme düşmenin kalkmasını istemiyorum. Çünkü ben spor dünyasının içerisinde hep böyle bulundum. Düşenler oldu, çıkanlar oldu. Çok farklı hakları beraberinde getirme olasılığı da var. Onun için yargı sürecini bekleyelim. Belki suçsuzlar. Çünkü ben çok ziyarete gidiyorum, arkadaşlarım da içeride. Bazıları çıksa da… Yani suçsuzlukları veya suçlulukları ispat edilene kadar herkes suçsuzdur. Ona inanıyorum. İnşallah yargı sürecinden aklanarak çıkarlar. Ama yargıdır. Biz hukukun üstünlüğüne yemin ettik.”

Fenerbahçe taraftarlarının şike soruşturmasını protesto etmek amacıyla Kadıköy’de yaptıkları mitingle ilgili görüşleri sorulan Şükür, bu kez şunları söylemişti:

“Açıkçası yaşadıkları durum çok kolay değil. Allah yardımcıları olsun. Takım tutmak, ben de bir takım tutuyorum, onun sevdalısı olmak, yaşanılan zorluklarda bu tip eylemleri de beraberinde getirebiliyor. Ama yargıya da sonuna kadar güveniyorum. İnşallah bütün koşullar yerini bulur ve içeridekiler önce çıkar. Öyle ümit ediyorum. Oradan çıkacak karara da saygılı olmak durumundayız.”

TRT’de yorumculuk yaparken gündeme gelen astronomik ücret
Hakan Şükür’ün milletvekili seçilmeden önce TRT’de yayımlanan Stadyum programında yorumculuk yapmaktaydı. Şükür’ün bu iş karşılığında TRT’den aldığı ücret tartışma konusu olmuştu. Oray Eğin, “İmha Planı, Medya Nasıl Çökertildi” başlıklı kitabında Şükür hakkında şu iddiaları dile getirmişti:

“İlk evliliğinde Fethullah Gülen’i nikâh şahidi yapan, Cemaat’e yakınlığını hiçbir zaman gizlemeyen ve hatta futbol dünyasında Cemaat’in fahri sözcüsü olan Hakan Şükür de TRT’den nemalananlar arasında yer aldı.

Futbolculuktan sonra başladığı yorumculuğu ne Erman Toroğlu, ne Ahmet Çakar ne de Rıdvan Dilmen kadar ilgi çekti. Ama aldığı ücret onları bile geçti.

2008 yılında yapılan sözleşmeye göre TRT ‘Stadyum’ ve diğer programlar için Hakan Şükür’le anlaştı.

Üst limit, sponsorluk da dahil olmak üzere 80 bin TL’den pazarlık açıldı. Sonunda ayda net (vergiler hariç) 56 bin TL’ye anlaşıldı. Bu ödeme bütün bir yılı kapsıyordu liglerin tatilde olduğu ve ekranda futbol programı yayınlanmadığı günleri de kısacası.

12 ay boyunca her Pazartesi Hakan Şükür’ün HSBC Bank Bomonti Şubesi’ndeki hesabına 14 bin TL yatırıldı.

2008-2009 sezonu için toplam 728 bin TL.

Ve Hakan Şükür sadece Pazar geceleri İstanbul stüdyolarına gelip, ‘Stadyum’ programına katılarak bu parayı aldı.”

22 Kasım 2010’da program canlı yayınlanırken e-postayla Hakan Şükür’ün aldığı ücreti soran Hayri Günel’e programın rejisi tarafından şu yanıtın verildiği ileri sürülmüştü (yazım aynen korunmuştur):

“Sanane gerizekali kiskanclik yapma ibne seneyede 2 katini verecez rejiden yaziyoruz binlerce mail geliyor nede olsa turk futbolunun krali ve adami hakan var yayinda raitingler super sen bile seyrediyosun ya ayi”

Yorumculuğa devam
İçinden geldiği camiayı yakından ilgilendiren kritik gelişmeler konusunda “yeni anayasa”, “yargıya güvenmek gerek”, “inşallah arkadaşlarım çıkar” gibi hayli genel geçer sözler etmenin dışında mecliste ne yaptığı pek bilinmeyen Hakan Şükür’ün milletvekilliği konusunda sergilediği bu performansını futbol yorumculuğunda da sürdürüp sürdürmeyeceği merak konusu.

Programa şimdilik konuk yorumcu olarak katılacak olan Şükür’ün Lig TV’den alacağı ücret konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

(soL-Haber Merkezi)