Devrimci Spor Emekçileri Sendikası: Futbolun kapitalizmle kirli ilişkisine şike de dâhildir

Son günlerde yeniden gündeme gelen şike tartışmaları üzerine açıklama yapan devrimci spor emekçileri, her şeyin parayla alınıp satıldığı kapitalist sistemde piyasa koşullarına tabi olan sporda şikenin şaşırtıcı olmadığının altını çizdi.

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı Europol'un ortaya çıkardığı ve 380 maçta şike yapıldığına dair dosya nedeniyle son günlerde yeniden gündeme gelen şike tartışmaları üzerine Devrimci Spor Emekçileri Sendikası (Spor Emek-Sen) bir basın açıklaması yayınladı.

Devrimci spor emekçisi Metin Kurt’un “Futbol borsada değil arsada güzeldir” sözlerine atıfta bulunan Spor Emek-Sen, futbolun kapitalizm ile kirli ilişkisine değindi.

Türkiye Futbol Federasyonu’ndan gelen teklif üzerine Interpol-FIFA işbirliği ile düzenlenen “Futbolda şike ve Yasadışı Bahse Karşı Eğitim ve Önleme Programı Türkiye Çalıştayı”nı anımsatan Spor Emek-Sen, kimi çevrelerce olumlu karşılansa da bu çalıştayın iddia ettiği amacı yerine getirmesinin imkânsızlığını ifade etti.

Kapitalizmin egemenliği altında futbolun bir oyun olmaktan çoktan çıktığını belirten Spor Emek-Sen, futbolun piyasanın hâkimiyeti altında olduğunun altını çizdi. Spor Emek-Sen, futbolcuların birer köle gibi alınıp satıldığı, bahis şirketlerinin futbol kulüplerine sponsor olduğu, emekçilerin haklarının gasp edildiği, taraftarların müşteriye, kulüplerin ise birer şirkete dönüştüğü futbol sektörünün bir bataklığı anımsattığını dile getirdi.

Futbolun kapitalizmle “kirli” ilişkisi nedeniyle futbolu bırakan Javi Poves’ın “Futbolun içinde kalmaya başladıkça her şeyin parayla ilgili olduğunu görüyorsunuz. Bu çok acı bir şey. Ben küçükken bu oyunu büyük bir sevgiyle oynardım. Ama şimdi farkına varıyorum ki futbolda her şey para demek. Bu futbol kirlidir ve hepimiz kandırılıyoruz” sözlerine değinen Spor Emek-Sen, futbolun sıradan bir oyun olmadığına dikkat çekti.

Futbolun milyonları peşinden sürükleyen ciddi bir sömürü aracı haline geldiğini belirten Spor Emek-Sen, her şeyin parayla alınıp satıldığı bu sistemde yani kapitalizmde sporda şikenin şaşırtıcı olmadığının altını çizdi.

Sporun ve özelde futbolun kurtuluşunun herkes için insanca spor ilkesinin yaşama geçirilmesiyle mümkün olduğunu kaydeden Spor Emek-Sen, sermayenin tahakkümünü kırmadan bu kurtuluşun gerçekleşmeyeceğine dikkat çekti.

Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nın spor emekçilerinin olduğu kadar, sporu bir oyun olduğu için seven gerçek sporseverlerin de sendikası olduğunu belirten Spor Emek-Sen, sermayenin spor alanındaki tahakkümünü kırmak için herkesi bu mücadele hattını örmeye çağırdı.

(soL- Haber Merkezi)