TMMOB’den meşaleli nöbet

Mühendis, mimar ve şehir plancıları AKP hükümeti tarafından hazırlanan TMMOB Yasası değişiklik taslağını protesto etmek için Bursa’da meşaleli nöbet tuttu.

AKP hükümetinin TMMOB'nin kuruluş yasasını değiştirerek teslim almaya çalışması mühendis, mimar ve şehir plancıları tarafından Bursa’da gerçekleştirilen eylemle protesto edildi.

"Kentlerimizin, kıyılarımızın, doğal yaşam alanlarımızın yağmalanmasına karşı, bilimi ve tekniği halkımızın hizmetine sunmak için TMMOB için 5-9 nöbetindeyiz" başlığıyla gerçekleştirilen eylemde BAOB Yerleşkesi önünde meşaleli nöbet tutuldu. Eylemde TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli açıklama yaptı.

Yeni torba yasayla halka ait olan her şey sermayenin yağmasına açılacak
Düşünceli, diktatörlere has bir yöntem olan "herkes adına karar verme" yetkisini kendisinde gören AKP’nin, TMMOB‘nin iradesini, muhataplarını ve bileşenlerini yok sayarak TMMOB Yasası‘nı değiştirmeye hazırlandığını kaydetti.

Düşünceli, TMMOB‘yi bölerek, parçalayarak, etkisiz ve yetkisiz kılmaya çalışan AKP’nin hazırladığı yeni torba yasa ile halka ait olan her şeyin sermayenin yağmasına açacağını ifade etti.

AKP iktidarı ve rant çevrelerinin TMMOB‘yi ele geçirerek diledikleri gibi arka bahçeleri haline getirmeyi başaramadıkları için şimdi de tepeden yasayı değiştirerek TMMOB’yi etkisiz hale getirmeye çalıştığını vurgulayan Düşünceli, “Onlar, medya haberlerinde de ifade edildiği üzere özelleştirmelere, rant ve talan projelerine engel olan TMMOB‘ye "neşter" atmak istiyorlar. Çünkü onlar, iktidarın arka bahçesi olmuş, ranta, talana, yağmaya, özelleştirmeye karşı sessiz kalan bir TMMOB istiyorlar” şeklinde konuştu.

Bakanlık, Odaları tehdit ediyor ancak asıl tehdit topluma yönelik
Öte yandan, mühendis ve mimarların odalarına denetim yaptırmaları yasaklandığına dikkat çeken Düşünceli, meslek odaları yöneticileri hakkında yargı yoluna başvurulmasının mümkün kılınmasını açık bir tehdit olarak değerlendirdi. Düşünceli şunları ifade etti:

“İnsanların tüm yaşamında gıdadan yapıya, tekstilden soluduğumuz havaya kadar mühendislik ve mimarlık hizmeti yer alırken mühendislik ve mimarlık hizmetinin denetim dışına itilmesinin gerekçesi kamu yararına değildir. Bakanlık, Odaları tehdit etmektedir ancak asıl tehdit topluma yöneliktir. Denetimsiz sunulan hizmetin toplum açısından sonuçları ağır olacaktır.

Siyasi otorite on yıllık iktidarı süresince, "ileri demokrasi" diyerek özgürlükleri yok etti ve"özgürlük" diyerek korku imparatorluğu oluşturdu. Şimdi de kentsel dönüşüm diyerek kentlerimiz, kıyılarımız, ormanlarımız, doğal ve kültürel kaynaklarımız yok edilmek isteniyor. İşte bu nedenle TMMOB ve bağlı meslek Odaları, susturularak parçalanmak ve yandaş kuruluşlar haline dönüştürülmek isteniyor.”

"AKP'ye diz çokmeyeceğiz"
TMMOB’nin, AKP‘ nin bu akıl ve bilim dışı politikalarına teslim olmayacaklarını, diz çökmeyeceklarini vurgulayan Düşünceli, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizler, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının sesi kısılırsa, ülkemizin sesinin kısılacağını biliyoruz. Bizler, Sesimizi kıstırmayacağız, teslim olmayacağız. Şimdi sesimizi daha fazla yükseltme zamanı. Şimdi geleceğimize sahip çıkma zamanı. Bizler, bu yağmaya ve saldırıya karşı sonuna kadar direneceğiz sonunda kazanan ülkemiz ve halkımız olacaktır.”

(soL-Haber Merkezi)