TKP, ÖDP ve EMEP IMF’ye karşı Taksim’deydi

TKP, ÖDP ve EMEP İstanbul il örgütleri, gelecek hafta düzenlenecek IMF zirvesine karşı ortak bir yürüyüş ve basın açıklamasıyla Taksim’de bir araya geldiler.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Emek Partisi (EMEP), önümüzdeki hafta İstanbul’da düzenlenecek İstanbul toplantısına karşı Taksim’de bir yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptılar.

Taksim tramvay durağında biraraya gelen TKP, ÖDP ve EMEP İstanbul İl Örgütleri, “IMF Defol, Bu Memleket Bizim” ortak pankartıyla ve kortejin en önünde parti bayraklarıyla Galatasaray’a doğru yürüyüşe geçtiler. “Kahrolsun IMF, kahrolsun emperyalizm”, “IMF defol bu memleket bizim”, “Kahrolsun IMF işbirlikçi AKP”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Silaha değil eğitime bütçe”, “İşten atmalar yasaklansın” sloganlarıyla ve çeşitli dövizlerle yürüyen kortej, yürüyüş sırasında bildiri dağıtımı da yaptı.

Yürüyüş sonunda TKP, ÖDP ve EMEP İstanbul İl Örgütleri Galatasaray Lisesi önünde ortak bir basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı EMEP İstanbul İl Örgütü Başkanı Güven Gerçek yaparken, yapılan açıklamada önümüzdeki hafta IMF ve Dünya Bankası yöneticilerinin ve 184 ülkenin maliye bakanlarının İstanbul’da toplanacağı hatırlatıldı. IMF ve Dünya Bankası deyince akıllara acı reçeteler ve emekçi halkın ödeyeceği ağır faturaların geldiğini kaydeden Gerçek, kapitalist krizin sürdüğü bu dönemde “krize çözüm, toparlanmaya destek” başlığıyla uluslararası sermayenin İstanbul’da buluşmaya hazırlandığını ifade etti. Gerçek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yapacaklarını gayet iyi biliyoruz. Adına tedbir paketi dedikleri, emekçi halklarımız için daha fazla işsizlik ve yoksulluk anlamına gelen yeni saldırı paketlerini ‘sosyal sorumluluk’ cilasıyla, emekçilerin önüne koymak için toplanıyorlar.”

“Boş durmayacağız”
Gerçek açıklamasında, savaşa ve silaha ayrılan bütçeye, eğitim ve sağlık sisteminin IMF’nin dayatmaları doğrultusunda piyasalaştırılarak tamamen çökertildiğine dikkat çekerken sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bizler de bu ülkenin işçiden emekçiden, yoksul halkımızdan yana partileri olarak boş durmayacağız. Onların acı reçetelerini suratlarına çarpacağız. Bunun için işyerlerinde, mahallelerde, okullarda bugünden başlayarak güçlerimizi birleştiriyoruz. IMF’ye ve işbirlikçilerine gereken cevabı iş yerlerinde, okullarda, sokaklarda ve meydanlarda vereceğiz.”
Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasına o sırada lise önünde bulunan Devrimci Müzisyenler ve Red fotoğraf grubu da destek verdi. “Basın ve özgür iletişime sansüre red! Emperyalist ekonomiye IMF’ye red!” dövizi taşıyan grup, “Bu sanatçılar mahkeme kararıyla engellenmiştir” pankartı açarak eylemde yer aldı.

Ortak eylemler sürecek
Yapılan eylemin sonunda, üç partinin İstanbul İl Örgütleri’nin IMF zirvesine karşı önümüzdeki günlerdeki eylem takvimi de duyuruldu. Eylem takvimine göre, 29 Eylül Salı günü 19:00’da Kartal Meydanı’nda, 30 Eylül Çarşamba günü yine aynı saate Bakırköy Özgürlük Meydanında ortak bildiri dağıtımı yapılacak. 1 Ekim’de ise Taksim’de sağlık örgütlerinin yapacağı eyleme katılınacak.

Eylemle ilgili gazetemize bir açıklama yapan ÖDP İstanbul İl Sekreteri Çiçek Çatalkaya, IMF’nin dünyayı daha fazla sömürgeleştirmek için İstanbul’a geldiğini ifade ederken, “Bugün bu partilerin bu vesileyle biraraya gelmesi anlamlıdır. Bu birlikteliğe yönelik olumlu, olumsuz tepkiler geliyor. Bu partiler, belli ilkelerle biraraya gelmiştir ve bu ilkesel yan yana gelişlerin devam etmesi için çeşitli gündemlerde irade gösterilecektir” dedi.

EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek ise “Bizim görevimiz işsizliğe, sefalete, emperyalist saldırılara karşı bir araya gelmek, bu birlikteliği daha da genişletmektir. Emekten, yoksuldan yana, sosyalist çevrelerin birlikte bu gücü göstermesi, emekçi kesimleri birleştirmesi önemlidir ve bundan sonra da bu çaba devam edecektir” şeklinde konuştu.

TKP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Karabulut da, AKP hükümetinin krizin faturasını emekçi halka ödettirmeye devam ettirdiğini söylerken, “Bu çerçevede işçi sınıfından yana güçlerin yan yana gelmesi umut vericidir. Bugünkü eylemle başlayan çalışmalar önümüzdeki günlerde iş yerlerinde, mahallerde, okullarda devam edecektir” şeklinde konuştu.

(soL-İstanbul)

Eylemden fotoğraflar