TKP, ABD gemilerini "karşılamaya" çağırdı

ABD askeri gemilerine Boğazlardan geçiş izni verilmesine karşı tepkiler gelmeye başladı. TKP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Montrö Sözleşmesi'ne uygun ya da aykırı her tür yabancı askeri gemi geçişinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi (TKP), ABD savaş gemilerinin Boğazlardan geçerek Gürcistan'a gitmesine hükümetin izin vermesi üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada İstanbul ve Çanakkale'deki yurtseverler gemilerin geçişi sırasında büyük protestolar düzenlemeye çağrıldı.

TKP Genel Merkezi'nden yapılan açıklama şöyle:

"Bugün, akşam saatlerinde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında, Amerikan donanmasına ait üç geminin Boğazlardan geçerek Karadeniz'e açılması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklanmıştır.

Anlaşmanın Boğazlardan askeri gemi geçişini sınırlayan ve düzene koyan 1936 Montrö Sözleşmesi'ne uygun olup olmadığı henüz ortaya çıkmış değildir. Kural tanımaz AKP hükümetinin dahi bu kadar hassas bir dönemde, Montrö Sözleşmesi'ni delmeyi göze alabileceğini düşünmek istemiyoruz. Partimiz konunun hukuki boyutunu yakından takip edecektir. Montrö Sözleşmesi AKP hükümetinin izniyle geçersizleştirilemeyecek, uluslararası bir sözleşmedir ve en fazla Türkiye'nin güvenliğine hizmet etmektedir.

Bunun yanı sıra, ABD'nin Karadeniz'e yerleşmek için fırsat kolladığı bir dönemde, uluslararası anlaşmalara uygun dahi olsa, Karadeniz'de kıyısı olmayan ülke donanmalarının Boğazlardan geçişine izin vermek son derece tehlikeli bir adımdır. Gürcistan'a insani yardım yollamanın birçok yolu varken, askeri gemilerin kullanılması tamamen savaşçı, saldırgan bir girişimdir. AKP hükümetinin ABD donanmasına bağlı gemilerin geçişine izin vermesi, bütün Karadeniz halklarına karşı açık bir provokasyondan başka bir şey değildir.

Türkiye Komünist Partisi bütün yurtseverleri, devrimcileri, anti-emperyalistleri ABD gemileri Çanakkale ve İstanbul Boğazlarına geldiklerinde toplanmaya ve bu geçişin karşısında durmaya çağırmaktadır. Türkiye'yi yeni ve kanlı maceralara sokmaya AKP'nin gücü yetmeyecektir. AKP'den büyük halk vardır!"