Telekom toplusözleşmesinde "kriz" telaşı

Telekom çalışanlarının toplusözleşme görüşmeleri için işverenle masaya oturan Haber-İş, ekonomik kriz yarattığı tehditkar ortamda, "bir an önce anlaşmaya varma" telaşında.

soL (HABER MERKEZİ) 19 bin Türk Telekom çalışanını ilgilendiren toplusözleşme görüşmeleri için işverenle masaya oturan Haber-İş Sendikası, bir an önce anlaşmaya varma eğiliminde olduğunu gizlemiyor.

Kriz belirleyici oldu
Toplusözleşme süreciyle ilgili açıklama yapan Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan, bu yıl ilk yarı için yüzde 8, ikinci, üçüncü ve dördüncü yarı için ise gerçekleşecek enflasyon oranında bir artış talep ettiklerini belirterek, teklifi belirlerken krizi dikkate aldıklarını söyledi.

Ücret tekliflerinde krizin etkisinin olduğunu ancak sektörün diğer sektöre kıyasla daha az etkileneceğini belirten Akcan, "Hiç de etkilenmeyiz demek biraz hayalcilik olur" dedi.

Ücret görüşmelerin odak noktası
Ali Akcan, "geçen yıl 7'nci dönem toplu iş sözleşmesi maddelerinin tamamının günlerce hatta aylarca tartışıldığını, 44 günlük bir grev sonucu da olsa bir sözleşmenin ortaya çıktığını" dile getirerek, "8'inci dönemde toplu iş sözleşmesi maddelerinin değiştirilmesini veya yeniden tartışılmasını istemiyoruz. Görüşmelerde ücretlerle yanlış anlaşılmaları önlemek için kapsamla ilgili maddeye açıklık getirilecek" dedi.

Telekom yeniden yapılanma sürecinde
2007 yılında gerçekleştirilen 44 günlük grevin ardından "yeniden yapılanma" sürecine giren Türk Telekom'da, emeklilik hakkını elde eden sendikalı işçilerin rızaları dışında işten çıkarılması uygulamasına geçildiği biliniyor.

"Teknolojiyi takip edebilecek, genç ve dinamik kadrolara kavuşmak" bahanesiyle hayata geçirilen "yeniden yapılanma" süreciyle, onlarca sendikalı işçinin işten çıkarıldığı, öte yandan 500 yeni çalışanın işe alındığı belirtiliyor.

Haber-İş'in böylesi bir ortamda "bir an önce imza" hedefine dönük yaklaşımı, toplusözleşmelerin krize kurban edildiği yorumlarına neden oluyor.