TEKEL işçileri Ankara’yı “işgal” ediyor

“Sorunları çözülene kadar dönmeyeceklerini” söyleyerek Ankara’ya gelen TEKEL işçileri, ilk 24 saatte karşılaştıkları polisiye müdahaleler karşısında kararlılıklarını gösterdiler.

İşçilerin bir kısmının bulunduğu Abdi İpekçi Parkı’nda ve AKP Genel Merkezi önünde polisin tehditleri ve müdahaleleri karşısında işçiler birliklerini korudular. Akşam üstü, Eskişehir Yolu üzerinde tecrit bir noktada bulunan AKP Genel Merkezi’nde bulunan işçiler, Sıhhiye’de Park’ta bekleyenlerle buluşmak üzere oradan ayrıldı.

Polisin Eskişehir Yolu’na çıkarmak istememesi üzerine uzun bir rotadan yürütmek zorunda kalan işçiler, bu sayede mahalle içine seslerini duyurdular. Yol boyunca “Kahrolsun AKP” sloganı atan işçiler, Gazi Mahallesi’nde yol boyunca araçlardan klasyonlarla destek gördü, apartmanlardan alkış aldı. Kilometrelerce yolu yürüyerek ulaştıkları Sıhhiye’de TKP korteji tarafından karşılandılar.

İşçilerin desteğe ihtiyacı var
Abdi İpekçi Parkı’nda gün boyu MHP’li ve CHP’li milletvekillerinin konuşturulduğu Tek Gıda İş’in kürsüsü akşam saatlerinde “emek dostlarına” verildi. “İki gündür işçilere verdiği destek” hatırlatılarak TKP adına söz verilen Erkan Yıldız, Türkiye’nin felaketin eşiğine getirildiğini ve Türkiye’yi bu felaketten işçi sınıfının mücadelesinin çıkaracağını söyledi. Bu mücadele içerisinde TEKEL işçilerinin AKP karşısında gösterdikeri direnişin önemine işaret eden Yıldız, işçilere teşekkür etti.

Yurtsever Cephe İşçi Birliği adına konuşan Ankara Şube Başkanı Tuncay Çelen de, işçilerin Türk-Kürt, Alevi-Sünni, dinli-dinsiz olarak bölündüğünü, birliğin sağlanarak tek yumruk olunması gerektiğini belirtti ve TEKEL işçilerinin buna örnek olduğunu vurguladı. Halkın Kurtuluş Partisi ve Mücadele Birliği de birer konuşma yaparak işçilere desteklerini ifade ettiler.

Konuşmalar sırasında işçiler, 4-c’ya dışında istihdam taleplerinin yanı sıra en fazla “Hükümeti istifa”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Ölmek var dönmek yok” sloganları attılar. İlk gün AKP Genel Merkezi önünde bir işçi AKP’ye oy verdiği elini kesme girişiminde bulunmuşken, ikinci gün Abdi İpekçi’de de bir başka işçi “Katil AKP” diyerek kendisini yakmak istedi.

Akşam saatlerinde bazı işçiler açlık grevine başladılar. TKP’li doktorların ziyaret ettiği işçilere ilaç desteği sağlandı. Eğitim-Sen de akşam işçilere ziyarette bulundu. İşçi kadınlar bir misafirhaneye yönlendirilirken, kalan işçiler Abdi İpekçi Parkı’nda ateş başlarında ve çadırlarda geceyi geçirdiler.

Kararlılıkları ve sayıları artıyor
Konuştuğumuz işçiler, bu eylemin işçilerin mücadelesinde bir dönüm noktası olmasını umduklarını ifade ettiler. Doğudan ve batıdan gelen işçilerin bir aradalığının öneminin farkında olduklarını, başka işyerlerinde çalışmaya devam etseler de bu bilinci bulundukları yerlere taşıyacaklarını dile getirdiler.

Son olarak İzmir ve İstanbul’da kalan TEKEL işçilerinin de Ankara’ya gelmek üzere yola çıktıkları haberi geldi. Başından beri dağılmayan işçilerin Abdi İpekçi’de sürdürdükleri direnişin bugün sayıca artması bekleniyor.
(soL - Ankara)