Lösemi mi ölümcül, piyasacılık mı?

AKP'nin hızla yaşama geçirdiği piyasacı uygulamalar, lösemi hastası olan Esin Köse'nin tedavisine devam edilebilmesini imkansızlaştırdı. Baba Ahmet Köse işine dönemezse, Esin'in tedavisinin her adımı için para ödemek zorunda kalacak. İşsiz babanın bunu nasıl ve ne kadar süreyle başarabileceği meçhul.

soL (HABER MERKEZİ) Piyasacı sosyal güvenlik ve sağlık politikaları, sağlık ve yaşam hakkını arka plana iten ve kârlılığa odaklanan uygulamalarıyla, halkın sorunlarını derinleştirerek içinden çıkılmaz hale sokuyor. Ahmet Köse ve ailesinin yaşadıkları bunun açık bir örneği.

Önce "performans" nedeniyle işten çıkarıldı
Kızı lösemi tedavisi gören baba Ahmet Köse, kızının tedavi sürecinde kullandığı yasal izinlerin performansını düşürdüğü öne sürülerek, 20 Mart 2008 tarihinde, 10 yılı aşkın süredir çalıştığı İZAYDAŞ firmasından çıkarıldı.

Ahmet Köse, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin kuruluşlarından olan İZAYDAŞ`a karşı açtığı "işe iade davası"nı kazandı. Ancak, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin Tes-İş şube yöneticilerine verdiği "davayı kazanırlarsa işlerine dönecekler" sözüne rağmen, İZAYDAŞ yönetimi kararı temyiz etti.

Şimdi ücretsiz sağlık hakkı ve işsizlik ödeneği kesiliyor
Ahmet Köse, işten ayrılmasının ardından, yasal prosedür gereği kendisi ve ailesi için altı ay süreyle SSK'nın sağlık hizmetlerinden yararlanabildi. Ancak, bu süre 20 Eylül 2008 tarihinde sona erecek. Bu tarihten itibaren, Esin için Türkiye`de yaptırılması gereken tüm tıbbi işlemlere ücret ödeyecek.

Köse'nin işten çıkartılmasının ardından İŞKUR tarafından kendisine ödenen asgari ücret tutarındaki işsizlik ödeneği de, Kasım ayının ortalarında kesilecek. Bu durumda, Esin'in tedavisine nasıl devam edileceği belirsiz hale geliyor.

En iyi ihtimalle maddi kayba uğrayacaklar
Yürürlükte olan yasalara göre, iş mahkemelerinde görülen işe iade davalarının dört ay içinde sonuçlandırılması gerektiğini hatırlatan Ahmet Köse, kendisi için bu sürenin 30 Eylül itibariyle sona ereceğini belirtti.

Yine yasa hükmüne göre, işten çıkartılan bir işçinin işine geri dönmesi durumunda, geriye doğru en fazla dört ay tutarındaki maaş ve diğer sosyal haklarını alabildiğini söyleyen Ahmet Köse, "her şart altında önemli maddi kayıplarının olacağını" ifade etti.

Ailenin karşı karşıya bırakıldığı açmaz, ücretsiz sağlık erişiminin neden bir "hak" olduğunun en somut göstergesi.