KESK'ten hükümete dava

KESK, toplu görüşmelerin yasal olmadığı gerekçesiyle, hükümeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet edecek.

soL (HABER MERKEZİ) KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu görüşmenin yasal olmadığını belirterek, bununla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararı olmasına karşın hükümetin bu karara uymadığını, toplu görüşmeleri AİHM'ye ikinci kez taşıyarak, hükümeti şikayet edeceklerini açıkladı.

Hükümet sendikalara güveni baltalıyor


Hükümetin, Anayasa'nın 90. maddesini uygulaması gerektiğini, görüşmelerin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Evren, toplu görüşmelerin sonucunun başından belli olduğunu söyleyerek, toplantılarla kamu çalışanlarını umutlandırmanın, sendikalara olan güvensizliği artırmanın yanlışlığına dikkat çekti.

Sami Evren, "görüşmeler AİHM kararlarına aykırıydı" dedi. "Bu kararların uygulanması gerekiyor. Avrupa Konseyi üyesi olan bir hükümet, bu kararı uygulamıyorsa, suç işliyor demektir. Bununla ilgili olarak Başbakanlığa dilekçe verdik. 60 günlük süre sonrasında cevap gelmezse, hükümetin karara uymadığı, grev ve toplusözleşme hakkını engellediği gerekçesiyle AİHM'ye ikinci bir dava açacağız."

Hükümet ve TÜİK ortak davranıyor

AKP hükümetinin emekçilere verdiği yüzde 7.5'luk zammın sürpriz olmadığını, teklifin yüzde 8.5'a yükseltilmesinin de yetersiz olduğunu söyleyen Evren, zam oranının enflasyona bağlı olduğunu ifade ederek, "enflasyonda anlaşamıyoruz. Açlık sınırını 255 YTL olarak açıklayan TÜİK, bu sefer de enflasyonu düşük gösteriyor" dedi.