Hastalar ilaçsız kalabilir

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı, TEB, “uzlaşılamazsa 24 bin eczane süreli olarak kapatılır” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) TEB'e bağlı bulunan 51 eczacı odası başkanı bugün olağanüstü toplanarak "2007 yılı protokolü süresinin 1 Temmuz itibariyle dolacağını, protokolün imzalanmaması halinde eczanelerden soysal güvence ile ilaç alınamayacağını" bildirdiler.

2005 yılından bu yana eczanelerde 'deprem' yaşandığını ve yeni dayatmaların söz konusu olduğunu savunan Çolak, protokolün imzalanmasında eczaneleri kapanma noktasına getirecek ve hastaların ilaç erişimine engel olacak uygulamaları asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Eczanelerin, ilaç şirketlerinin ve ilaç politikalarının finansörü haline getirilmeye çalışıldığı iddiasında bulunan Çolak, ilgili düzenlemelerin sadeleştirilmesi ve hasta yararı esas alınarak hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Çolak, Pazartesi günü yapılacak görüşmelerde de anlaşmaya varılamaması halinde öğleden sonra yapılacak toplantıda eczanelerin süreli olarak kepenk kapatmasıyla ilgili çerçevenin belirleneceğini ifade ederken, "8 bin 500 eczanenin sürekli olarak kapanmasındansa, tüm eczanelerin süreli olarak kapanmasını tercih edeceğiz" dedi.