Hak İş'ten AKP'ye uzlaşma çağrısı

Hak İş kıdem tazminatı başlığında kendilerinin de taraf olduğunu söylerken, AKP'ye uzlaşma çağrısı yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hak İş Konfederasyonu'ndan kıdem tazminatı başlığında hükümete tepki geldi. Hak İş Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Engin yaptığı açıklamada, "kıdem tazminatında işçilerin kazanılmış haklarının geriye götürülemeyeceğini" söyledi.

Engin yaptığı açıklamada, kıdem tazminatında değişiklikler yapılacağına ilişkin açıklamalar olduğunu ifade ederken, "Çalışma hayatının en önemli gündemi kıdem tazminatı değil, sendikal mevzuatın değiştirilmesidir" açıklamasında bulundu. Engin, öncelikle, 12 Eylül hukukunun ürünü olan örgütlenmenin önünde engel olarak duran 2821 sayılı Sendikalar ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasalarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Çalışma Bakanlığı tarafından sosyal taraflara bu konuda henüz bir bilgi verilmediği için kıdem tazminatı konusunda ne yapılmak istendiğini henüz bilmediklerini söyleyen Engin, bu konuda primli sisteme geçilmesi, fon oluşturulması ve mevcut gün sayısının aşağı çekilmesi yönünde farklı öneriler olduğunu belirtti. Engin, "Çalışanlar açısından kazanılmış bir hak olan kıdem tazminatı konusunda tek taraflı bir düzenleme yapılmasına itirazımız bulunmaktadır. Bu doğru bir yöntem değildir. Biz bu işin tarafıyız" şeklinde konuştu.

Uzlaşma arayışı
Engin'in açıklamasında, emekçiler açısından hak kayıplarını getirecek değişiklikleri reddetmek yerine hükümeti "sosyal taraflarla uzlaşmaya" çağırması dikkat çekti. Kıdem tazminatının kazanılmış hakları koruyarak gerçekten sağlam bir güvenceye bağlanması gerektiğini söyleyen Engin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilim Kurulu'nun hazırladığı taslak temelinde sosyal tarafların uzlaşmasıyla demokratik bir yapıda, özerk çalışabilecek bir fon bu güvenceyi sağlayabilir. Kıdem tazminatını her şart altında alacağını bilen işçi özgürleşecek ve sendikal haklardan, kötü koşullara itiraza kadar taleplerini özgürce dile getirecektir."