Ford işçisinin gözü sözleşmede

Metal sektöründeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri en çok Ford işçisini ilgilendiriyor. Sektörün en düşük maaşını alan Ford çalışanları ücretlerinin iyileştirilmesini bekliyor.

soL (KOCAELİ) Türkiye'nin en büyük toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin söz konusu olduğu metal sektöründe, taraflar ilk kez biraraya geldi. Metal Sanayicileri Sendikası ile Türk Metal Sendikası, 120 bin kişiyi ilgilendiren sözleşme pazarlığına başladı. Görüşmeler en çok, çalışma koşullarının ağırlığı ve düşük ücret nedeniyle oldukça sıkıntılı olan 7 bin Ford çalışanını ilgilendiriyor.

Kocaeli'den 15 bin işçi
Sözleşme görüşmeleri, Kocaeli genelinde yaklaşık 15 bin çalışanı kapsıyor. Bu işçiler Ford'un yanı sıra, Federal Mogul, Çelik Halat, Mannesmann Boru, Kalibre Boru, Çolakoğlu ve Arçelik gibi firmalarda çalışıyor. Sözleşme görüşmelerine katılan Türk Metal Sendikası İzmit Şubesi Başkanı Yakup Yıldız, özellikle Ford çalışanlarının sorunlarına değinerek, " Burada işe giriş ücreti 716 YTL. Sık sık işçi giriş-çıkışı olduğu için de çalışanların çoğu yeni işe başlamış durumda. Buradaki arkadaşlarn ücretlerinin iyileştirilebilmesi için yüzde 20'lik oransal artış yerine, seyyanen artış konusunda da pazarlık yapabiliriz'' dedi. Ortalama ücretin 995 YTL olduğu sektörde, Türk Metal Sendikası, bilindiği üzere ilk 6 ay için yüzde 20, ikinci 6 ay için yüzde 5'in altında olmamak koşuluyla, enflasyonun 1 puan üzerinde zam istiyor. Sosyal pakette ise yüzde 40'lık iyileştirme talep ediyor.