Filika cinayetinde beş tutuklama

3 işçinin ölümüne neden olan filika cinayetinde 5 tersane yöneticisi tutuklandı. Lİmter-İş ve TİB-DER'den yapılan açıklamalarda esas sorumlular olan tersane patronlarının tutuklanması gerektiği belirtildi.

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla'da kum torbası yerine işçileri kullanarak gemi filikasını test eden ve 3 işçinin ölümüne neden olan GİSAN Tersanesi'nin üç yöneticisi ve kontrolör firmadan iki görevli tutuklanarak Maltepe Cezaevi'ne konuldu. Tuzla'daki GİSAN Tersanesi'nin genel müdürü Metin Ayyıldız, genel müdür yardımcısı Ender Keskin, teknik müdür Burhan Bozdemir, kontrolör firma Bureau Veritas görevlilerinden Hayati Aşan ve İskender Altın, filika testinde üç işçinin ölmesiyle ilgili tutuklandı.

Nöbetçi mahkemede ifadesi alınan beş kişi, "görevi ihmal ve ölüme sebebiyet vermek" suçlamasıyla tutuklanmalarının ardından Maltepe Cezaevi'ne kondular.

11 Ağustos'ta kum torbası yerine işçilerin kullanıldığı filika testinde, Emrah Varol, Ramazan Aygün ve Ramazan Çetinkaya ölmüş, 13 işçi de yaralanmıştı.

Limter-İş Sendikası'ndan tutuklamalara ilişkin yapılan açıklamada, tersanelerde kuralsızlığın sorumluluğunun gemi mühendislerine ve teknik görevlilere yıkılamayacağı, esas sorumlunun tersane patronları olduğu belirtildi. Limter-İş yüzü aşkın işçinin ölümünden sonra yargının sessizliğini bozması anlamında bu tutuklamaların önemli olduğunu kaydetti.

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) tarafından yapılan açıklamada ise cinayetin sorumlularının sadece müdür, müdür yardımcıları ve kontrolörler olarak yansıtılması eleştirilerek, TİB-DER, GİSAN patronu ile yönetim kurulu üyelerinin ve tersane patronları örgütü GİSBİR Başkanı Murat Bayrak'ın da "ölüme sebebiyet"ten tutuklanması gerektiğini ifade etti.

AKP'nin rant kavgası mı?
TİB-DER'den yapılan açıklamada GİSAN'daki tutuklamaların, başbakanın Sedef Tersanesi'nde iş cinayetlerini "doğal" karşılayan konuşmasının ardından gelmesinin de rant kavgasının bir başka yönünü gösterdiği belirtildi. Açıklamada "Sedef Tersanesi'ne gösterilen 'hoşgörü', Gisan Tersanesi'ne gösterilmemiştir. AKP'nin hem Tuzla'da hem de Yalova'daki servet birikiminde ve rant kavgasında pay sahibi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla da Metin Kalkavan vb. patronlara kıyak geçilmektedir. Tersane patronlarını yargılama gibi bir niyetleri varsa iş cinayetlerinin tüm sorumlularını yargılamadırlar" denildi.