Erdoğan’dan Tuzla değerlendirmesi

Tuzla hakkında AKP Meclis grubuna bilgi veren Erdoğan, bölgeye yönelik projeleri anlattı ve iş kazalarını sıfıra indirmenin mümkün olmadığını savundu.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü AKP grup toplantısında yaptığı konuşmanın gündeminde, Tuzla tersaneleri 'cinayetleri' de vardı. Tersane patronlarının daha fazla kâr hırsıyla gittikçe artan kazaları, Erdoğan yine "iş kazalarını ve meslek hastalıklarını sıfır seviyesine indirmenin mümkün olmadığını bildiklerini" öne sürerek meşrulaştırmaya çalıştı.

Önlemlere rağmen kazalar oluyor
Erdoğan grup toplantısında yaptığı konuşmada, geçen hafta tersanelerde yaşanan iş kazalarıyla ilgili olarak muhatap kesimlerle bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederken, toplantıda "tersane sahiplerine, hükümet ve millet olarak tahammülsüzlüğü bir kez daha iletme fırsatı bulduklarını" öne sürdü. Tersane sahiplerinin görüşlerini alarak konuları daha derinlemesine değerlendirdiklerini söyleyen Erdoğan'ın, Tuzla her geçen gün işçilere mezar olurken, hâlen "iş kazalarını ve meslek hastalıklarını sıfır seviyesine indirmenin mümkün olamadığını bildiklerini" ifade etmesi dikkat çekti. En gelişmiş ülkelerde bile alınan tüm önlemlere rağmen benzer kazaların ve kayıpların yaşandığını, söylediklerinin altını doldurmaya ve ölümleri meşrulaştırmaya çalışan Erdoğan, bunları söylemesinin ardından, "Ancak bunlar, bu istatistikler hiçbir ölümün, hiçbir hastalığın, hiçbir kaybın mazereti olamaz" diye eklemeyi de ihmal etmedi.

Büyüme birçok açığı beraberinde getirmiş
Sektörün, son 5 yılda istihdam ve kapasite bakımından yüzde 400 oranında büyüme kaydettiğini söyleyen Erdoğan, bu büyüme karşısında, bazı açılardan sıkıntılar yaşandığını, şimdi bunları gidermek için acil önlemleri aldıklarını ve uygulamaya koyduklarını iddia etti.

2015 yılına kadar burada bağlantılarını kurmuş olan şirketler olduğunu söyleyen Erdoğan, üniversiteden, meslek liselerine çeşitli eğitim kurumları açmayı planladıklarını, bu yaz sezonu içerisinde, bölgedeki okullarda, orada çalışanların eğitimini sağlamayı düşündüklerini söyledi.

Yaşanan kazaların temel nedenlerinden biri olan taşeronlaşmayla da ilgili olarak Erdoğan, "gereken adımlar nelerse bunu, Çalışma, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarının müşterek çalışmayla bu adımları atacak" demekle yetindi. Erdoğan, bölgenin endüstri bölgesi olarak ilan edilmesi için çalışma başlatıldığını da söylerken, "hem istihdam alanı meydana getirmek hem de bu tür sıkıntıları, oradaki alan darlığını gidererek, buradan taşımak gibi bir gayreti de ortaya koymak istiyoruz" dedi. Erdoğan, 50 yataklı bir hastanenin tersanenin hemen yanında yapılmasının da, konuya olumlu yaklaşımın bir göstergesi olduğunu iddia ederken, "Umuyorum ki tersanelerimizdeki bu hayati sorun da çözülmüş iş barışı, işçi sağlığı ve güvenliği de sağlanmış olacaktır" dedi.

İşçilerin iş güvenliği ve sağlığı noktasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının kararlı bir şekilde işin üzerine gittiğini öne süren Erdoğan, eğitim birimlerinin, sendikaların, medyanın sorumlu ve duyarlı olmasını istedi. Erdoğan'ın, ölümleri durdurmak için mücade eden, haklarını arayan işçiler içinse "bazı kişilerin, sağdan soldan toparlamalarla hakları olmadığı halde gösteriler yaptıklarını" söylemesi ise kendisinin ayak takımına tahammülü olmadığını bir kez daha gösterdi. Erdoğan, "dışarıda yaparsın ama tersane bünyesinde böyle bir şey yapılamaz. Bugüne kadar bu sabırla giderildi ama bundan sonra burada tedbirler de alınacak" şeklinde konuşarak, işçileri tehdit etti.