Anadolu Üniversitesi'nde rektörlük eylemi

En az oy almasına rağmen YÖK tarafından birinci sıraya konulan Davut Aydın'ın rektör olarak atanması öğrenciler tarafından bir eylemle protesto edildi.

Üniversite öğrencileri yaklaşık bir hafta önce düzenledikleri forumda kurdukları komite aracılığıyla bir eylem düzenleyerek, üniversitelerindeki rektör atamasını protesto ettiler.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 26 Ekim 2009 tarihinde yapılan ve 807 öğretim üyesinden 778'inin oy kullandığı seçimlerde yeniden adaylığını koyan Rektör Fevzi Sürmeli 334, Hasan Mandal 295, Davut Aydın 96, Ahmet Tuncan 28 oy, Nazmi Ulutak, Zühtü Altan, Yılmaz Benligiray, Mustafa Çakır, Nüvit Gerek ve Tuncay Döğeroğlu birer oy almıştı. YÖK, bildirilen 6 adaydan 334 oy alan Fevzi Sürmeli'yi üçüncü sıraya, 295 oy alan Hasan Mandal'ı ikinci sıraya koymuş, seçimlerde sadece 96 oy alan Davut Aydın'ı ise ilk sıraya koyarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e göndermişti. Gül sıralamaya uyarak, bu üç isim arasından en az oyu alan Davut Aydın'ı rektör olarak atarken, bu atamaya birçok kesim tepki gösterdi.

Anadolu Üniversitesi öğrencileri de yapılan atamaya karşı tepki göstermek için bir süredir hazırlıklarını sürdürürken, dün bir eylem yaptılar. Üniversite içindeki Migros önünde toplanan öğrenciler buradan sloganlarla rektörlüğe yürüyerek bir basın açıklaması yaptılar.

“Üniversite işgal altında”
Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan İletişim Fakültesi öğrencisi Çağatay Sivrikaya “Son zamanlarda üniversitemizde gerçekleşmiş olan rektörlük atamasıyla beraber AKP’nin üniversitelere olan saldırısı devam ediyor. AKP, YÖK aracılığıyla kendi istediği adaylar rektörlüğe atayarak üniversite yönetimlerini işgal ediyor. Bunun yanında da katsayı farkını kaldırarak imam hatipli öğrencileri üniversiteye sokmaya çalışıyor” dedi.

Sivrikaya, üniversitelerin çift taraflı bir saldırı altında, gericilik ve piyasacılık tarafından işgal edildiğini vurgularken şöyle konuştu: “Biz ilerici, aydınlıktan yana, yurtsever üniversite öğrencileri olarak AKP’nin üniversitelerimize yönelik açık işgalinin karşısında duruyoruz. Buradan rektörlüğe, YÖK’e ve AKP’ye sesleniyoruz. Bugüne kadar dilediğinizi yaptınız. Bugünden sonra üniversite öğrencileri olarak size rahat vermeyeceğiz. Üniversiteler sizin çiftliğiniz değildir. Üniversitelerimizi size teslim etmeyeceğiz! Ampulle değil, bilimle aydınlanacağız!”

Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinden eyleme destek
Eskişehir’de bulunan bir diğer üniversite olan Osmangazi Üniversitesi öğrencileri de Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin eylemlerine destek verdi. Önceki gün üniversitelerinin Fen Edebiyat Fakültesi’nin kantininde toplanarak bir forum düzenleyen öğrenciler, Anadolu Üniversitesi’nde yapılan seçimi ve atamayı tartıştılar. Öğrenciler Osmangazi Üniversitesi’nde de daha önceden benzer durumun yaşandığını hatırlatırken, üniversitelerinde de en düşük oyu alan Fazıl Tekin’in bugün rektörlük koltuğunda oturduğunu kaydettiler. AKP’nin her alandaki büyüyen kadrolaşmasına dikkat çeken öğrenciler buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtirken, yaptıkları toplantıda dün Anadolu Üniversitesi’nde yapılan eyleme katılma kararı almışlardı.

Osmangazi Üniversitesi öğrencileri eylemde Anadolu Üniversitesi öğrencileri ile birlikte yürürken, üniversitelere yönelik saldırılara tüm üniversite öğrencilerinin beraber mücadele etmesi gerektiğini ifade ettiler. İki üniversitenin öğrencilerin bundan sonraki süreçte de beraber hareket edeceklerini kaydettiler.

İki üniversitenin öğrencileri bu eylemin sadece bir başlangıç olduğunu, sonraki süreçte eylemliliklerini devam ettireceklerini belirterek eylemlerini sonlandırdılar.

(soL-Eskişehir)