Ampulü söndürün

BEDAŞ önünde EMO ve tüketici dernekleri, "Zam tiryakisi ampulü söndürelim" çağrısı yaparken, elektriğin yeniden kamulaştırılması gerektiğini vurguladılar.

soL (HABER MERKEZİ) Elektrik Mühendisleri Odası, tüketici dernekleri ve bazı kitle örgütleri İstanbul'da elektrik zammını protesto etti. Yapılan ortak basın açıklamasında, "Zam tiryakisi ampulü söndürelim" çağrısı yapıldı.

Elektrik Mühendisleri İstanbul Şubesi, Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası İstanbul Şubesi, Tüketici Dernekleri Federasyonu, Tüketici Koruma Derneği üyeleri Beyoğlu'ndaki BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde toplanarak elektrik zammını protesto ettiler. Grup adına EMO İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay bir basın açıklaması yaparken, protestoda "Elektrik zammına hayır" pankartıyla, "Ampul zammına son", "Enerji yaşamdır, sermayenin kâr hırsına terk edilemez", "Ucuz, güvenli ve temiz enerji için yeniden kamulaştırma", "Zam tiryakisi ampulü söndürelim" dövizleri taşındı.

Kamu malları yağmalanıyor
Karaçay yaptığı açıklamada, AKP iktidarının vatandaşları tasarrufa alıştırmak için elektriğe zam yaptığını açıkladığını ifade ederken, doğumdan ölüme kadar gerekli olan elektrik enerjisinin aynı zamanda her sektör için temel girdi maddesi olduğunu kaydetti. Karaçay, AKP'nin beş yıldır zam yapmadığını söyleyerek halktan oy topladığını, şimdi de zam üstüne zam yaptığını belirtirken, Yüksek Planlama Kurulu'nun 14 Şubat 2008 tarihinde elektrik zammını otomatiğe bağladığını hatırlattı. Bu uygulamanın elektriğe yılda üç kez zam yapılmasını beraberinde getirdiğini söyleyen Karaçay, yapılan açıklamanın devamında şu sözlere yer verdi: "Halkın, kamunun malı olan tüm varlıklarımız özelleştirme adı altında yağmalanırken elde kalan dağıtım şirketleri de özelleştirme kapsamına alınmıştır. Doğası gereği üretimi, iletimi, dağıtımı merkezi planlama ile yapılması gereken enerji sektörü piyasalaştırılarak sermayenin acımasız kâr hırsına terk edilmektedir. Açlık sınırının altında olan asgari ücrete 1 Temmuz'da yüzde 5 zam yapılırken temel gereksinim yapılan elektriğe yüzde 30'a varan zam yapılması enerjinin ulaşılamaz bir tüketim malzemesi haline getirildiğinin açık kanıtıdır."

Karaçay, basın açıklamasına imza atan kurumlar olarak enerjiden suya kadar özelleştirmelere karşı meşru mücadele haklarını kullanacaklarını vurgularken, elektriğe yapılan zammın iptali için yargıya başvuracaklarını kaydetti. Basın açıklamasının okunmasının ardından grup, "Elektrik haktır satılamaz", "Ampulü söndürün" sloganları attı.