TKP: Haydarpaşa'nın payına yakılmak düştü

Haydarpaşa Garı'nda çıkan yangın üzerine TKP Genel Merkezi'ndan yapılan açıklamada, "AKP ülkemizi karanlığa gömerken, Haydarpaşa Garı'na da yakılmak düşmüştür" denildi.

TKP'den yapılan açıklamada, halkın çok haklı sebeplerle Haydarpaşa garının yakıldığını düşündüğü, Kadıköy'ün göbeğinde tarihi değeri olan bir binada yangın çıkması ve saatlerce söndürülememesinin de ancak böyle açıklanabileceği belirtildi.

Açıklamada, yangın ve yangının söndürülmesi sırasında yaşananları incelemek üzere, hızla bağımsız bir komisyon oluşturulması ve gerçeklerin bu komisyon tarafından halka açıklanması da istendi.

TKP tarafından yapılan açıklamada yangınla ilgili ihmallere ve şaibelere de değinilerek şunlar kaydedildi:

"Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangın ile birlikte ortaya çıkan tablonun sorgulanması gereken yanları bulunmaktadır. Haydarpaşa Limanı ve gar binasının bulunduğu bölgenin imar planı geçtiğimiz yıl değiştirilirken, yeni plan bölgenin bütününün geniş bir rant alanına çevrilmesini öngörmektedir. Ülkenin dört bir tarafını parsel parsel sermayedarlara ve emperyalistlere peşkeş çeken AKP hükümeti, bürokratları ve belediyeleri bu örnekte de üzerine düşeni yapmıştır. Gerçekliğinden bağımsız olarak, bugün sokaktaki küçük çocuklar bile “peşkeş çekilen bir yer acaba yakıldı mı” diye düşünmektedir.

Garın çatısında yapılan tadilat işleminin koruma kurullarından izin alınmadan hayata geçtiği ve yeterli önlemin alınmadığı konusunda çeşitli bilgiler mevcuttur. Dolayısıyla ortada açık bir ihmal ve denetimsizlik söz konusudur.

Yangın sonrasında, konuya ilişkin İstanbul Valisi’nin yapmış olduğu açıklama, müdahale konusunda yaşananların boyutlarını gözler önüne sermiştir. İstanbul Valisi, “ihtiyaç olduğu takdirde takviye almak üzere Türk Hava Kurumu’nun Ankara’daki 2 uçağı da Sabiha Gökçen’e büyük ihtimalle transfer edildi” demiştir. Yani, aslında daha şehre uçakların getirilip getirilmediğini bile kesin olarak bilmediğini söylemiş durumdadır.

Yangının çıkma nedenine dair henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, itfaiye raporu beklenmektedir. Muhtemel açıklama da şöyle olacaktır, “Bugün bir Haydarpaşaport yatırımı gerçeklemiş olsaydı oraya yapılacak yatırım 5 milyar dolardı. Biz bunu yapmak istiyoruz. Ama birileri gelip önümüzde duruyor.” Başbakan bunu daha önceden de söylemişti.

Karşımızdaki tablo, ülkemizin içinde bulunduğu durum ile birebir örtüşmektedir. Bu tabloda karanlık, gerilik ve halkın zararına olan her şey yer almaktadır.

Türkiye Komünist Partisi olarak bu durumun değiştirilmesi gerektiğini savunuyor ve aşağıdaki adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz.

Binada tadilat işini yapan şirket ve sahipleri tespit edilmeli tadilat için izinlerinin olup olmadığı ortaya konulmalı eğer ortada usulsüz bir durum varsa şirket sahipleri hakkında yasal işlem başlatılmalıdır.

- Binada yapılan tadilata izin veren kurum ve kişiler hakkında soruşturma başlatılmalıdır.

- Yangının oluşması ve söndürülmesi sürecinde ortaya çıkan ihmal, eksiklik ve denetimsizlik gibi başlıklar değerlendirilmelidir. Burada suçu olanlar teşhir edilmeli, hesabın orada güvensiz bir şekilde çalıştırılan işçilere kesilmesi engellenmelidir.

- Başta mühendisler, hukukçular ve gazeteciler olmak üzere, konunun uzmanlarından oluşan bir araştırma/takip komisyonu kurulmalı kurulan komisyon bir çalışma yaparak sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmalıdır."

Bu proje durdurulmalıdır

"Haydarpaşa Limanı ve gar projesi ile halkın önemli değerlerinin sermayedarlara peşkeş çekileceğinin farkındayız" denilen açıklamada projenin durdurulması ve bölgenin halkın çıkarları gözetilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtildi. Öte yandan, TKP'nin yukarıdaki başlıkların hayata geçmesi için elinden geleni yapmaya hazır bulunduğu da vurgulandı.

Açıklamada, "Bugün, AKP iktidarı ile birlikte ülkemizde olup bitenlerin hepsi, Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangın ile somutluğa kavuşmuştur. AKP’nin kurmaya çalıştığı yeni Türkiye’de daha fazla yangın, daha fazla hak gaspı, daha yaygın hukuksuzluk ve yolsuzluk olacaktır.

Partimiz, böylesi bir köhne düzen yerine, insanca bir düzenin kurulabileceğine ve halkımızın buna muktedir olduğuna inanmaktadır" denildi.

(soL-Haber Merkezi)