Suç delilleri de unutulmayacak!

Hopa davasının ilk duruşması bugün Ankara Adliyesi’nde görülecek. Tutuklu öğrencilere arkadaşlarının, aydınların, sanatçıların, akademisyenlerin desteği büyüyor. İddianamede belirtilen "suç delilleri" ise uzun yıllar unutulmayacak türden...

22 öğrencinin tutuklu yargılandığı Hopa Davası'nın Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yüksel tarafından hazırlanan iddianamesinde belirtilen "suç delilleri" de tarihe geçecek nitelikte... Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül'ün tutuklu yargılandığı davada da aynı saçmalık yaşanıyor...

500’ü aşkın öğrencinin tutuklanmasında kitap, şemsiye, not defteri, yumurta, '90x90 ebadında puşi', yumurta, plastik boru, kısa saçlı fotoğraf, kitap listesi, mont, çizgi film cd’leri, su faturaları, bayrak gibi materyaller suç delili olarak farklı farklı iddianamelerde yer aldılar.

Hopa tutuklamaları sırasında yaklaşık 30 eve yapılan baskınlarda evlerden toplanan meyve bıçağı, kitap, kırık şemsiye gibi şeyler suç delili olarak tespit edildi.

Hopa tutuklusu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenci olan Ozan Gündoğdu’ya destek amacıyla gönderilen bu fotoğraf üç öğrencinin tutuklanma gerekçesi için "suç delili" sayıldı. Cezaevinde saçı kesilen Gündoğdu'ya destek için arkadaşları saçlarını kestirmişti.

Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, 45 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanıyor. Davasının suç delili ise Kırmızıgül'ün puşi takması.

“Deniz Gezmiş anması yapmak” nedeniyle Yusufcan Yıldırım PKK, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C), Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist (TKEP-L), Maoist Komünist Parti (MKP) isimli dört ayrı "terör örgütüne üye olmakla" suçlandı ve 11 ay tutuklu kaldığı Sincan 1. No.lu F tipi Kapalıcezaevi’nden dün tahliye oldu. Suç delili olarak kitap listeleri gösterilmişti.


SDP üyesi Ufuk Çeri Nejdet Adalı’yı anması nedeniyle tutuklanmış yasadışı örgüt üyeliği, örgüt propagandası, suçu ve suçluyu övmekten suçlanmıştı. Evinde bulunan ‘Sosyalist Demokrasi’ adlı parti yayını, Karl Marx’ın ‘Komünist Manifesto’suna ‘suç delili’ olarak el konulmuştu.

(soL - Haber Merkezi)