ÖDP'den seçim değerlendirmesi

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, seçim sonuçlarına dair Genel Başkan Alper Taş imzalı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, seçim sonuçlarının ülkeniz için umut verici bir parlamento tablosu ortaya çıkarmadığı belirtildi.

ÖDP tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Görev Örgütlü Halk Muhalefetini Yükseltmektir

Bilindiği gibi ÖDP’nin 12 Haziran 2011 seçimlerine katılması adaylarımızdan bazılarının evrak eksikliği bahane gösterilerek YSK tarafından engellenmişti. Bu nedenle seçimlere katılamayan partimizin emekten yana devrimci sosyalist adayları desteklediği 12 Haziran 2011 seçimlerinin sonuçları ülkemiz açısından umut verici bir parlamento tablosu ortaya çıkarmamıştır.

AKP’nin parlamentodaki milletvekili sayısının düşmesi baskıcı otoriter rejim heveslerinin kırılması açısından olumlu bir gelişme olarak görülse bile, referandumda kendi etrafında topladığı ‘milliyetçi-muhafazakâr sağ cephe’ üzerindeki etkinliğini koruyarak yüzde 50’ye varan bir destek sağlayabilmiş olması, uyguladığı piyasacı, muhafazakar, milliyetçi politikaları sürdürmesi açısından olumsuz bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. AKP bu tablodan hareketle hem içerde hem dışarıda daha da milliyetçi ve muhafazakâr politikalara yönelecek, yoksul halkın aleyhine olan neoliberal-piyasacı politikaları daha radikal bir biçimde sürdürecektir.

Kürt siyasi hareketinin her tür baskı ve operasyona rağmen elde ettiği başarı, örgütlü halk muhalefetinin gücünü göstermesi açısından bir umut olarak ortaya çıkmıştır. Kürt siyasi hareketinin milletvekili sayısını iki katına çıkartarak Kürt sorununun demokratik çözümü için kendi zeminini güçlendirmesi ve Blok içerisinden devrimci-sosyalist adayların meclise girmesi olumlu bir gelişmedir.

Seçim sonuçları Türkiye’ye egemen olan milliyetçi-muhafazakâr, neoliberal iklimin değiştirilmesinin çok ciddi çabalar gerektirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur. AKP karşısında toplumsal muhalefet önemli bir direniş hattı kurmakla birlikte bu muhalefetin henüz bu ablukayı kırabilecek bir noktada olmadığı da görülmüştür.

Devrimci bir değişim ancak toplumsal hayatın en küçük hücresinden başlayarak geliştirilecek bir mücadelenin içerisinden olacaktır. Bugün her şeyden önce yapılması gereken solun toplumsal/sınıfsal zeminlerde güç kazanmasına dönük çabasını ısrar ve kararlılıkla sürdürmesidir.

ÖDP, seçim sonuçlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirerek örgütlü halk muhalefetinin yaratılması görevini yerine getirme sorumluluğuyla mücadelesine devam edecektir.

Alper Taş
Genel Başkan
13.06.2011"