Antakya'da coşkulu barış şenliği

Barış Derneği ve Dünya Barış Konseyi tarafından Uluslararası Barış Konferansı etkinlikleri kapsamında Antakya’da düzenlenen büyük halk konserine binlerce Antakyalı katıldı.

Etkinlik Antakya'daki 1 Mayıs'a tüm halkın katılımı için yapılan çağrılarla sona erdi.

Güncelleme: 19:15

TKP MK üyesi Aydemir Güler kürsüde. Güler'in konuşmasından satır başları şöyle:

Dünyanın en güzel şeyi barıştır. Bunu ne yazık ki bu gün bu ülkeyi yönetenler söylemiyorlar. bu gün bu ülkeyi yönetenler gidin diyorlar bu halkın çocuklarına, savaşa gidin diyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Bu sesi dün İstanbul'dan yükselttik bugün burada yükseltiyoruz bu sesi başka şeylerle birleştireceğiz ve bir şeyi iyi bileceğiz. Barış deyip geçmeyeceğiz. Herkes barış ister deyip geçmeyeceğiz. Çünkü ülkeyi yönetenler dünyayı yönetenler barış istemiyorlar. Demek ki biz barışı dayatacağız. İşte böyle meydanlar kuracağız bu meydanlarda dayatacağız. Bir şeyi daha bileceğiz emperyalizmle gericilikle pazarlık olmaz. Emperyalizmle gericilerle anlaşma olmaz. Onlar susacak halk konuşacak. Emperyalistler susacak halk konuşacak yobazlar susacak halk konuşacak. Bir şeyi daha bilin birileri pazarlık ediyor öbürleri yardakçılık ediyor. Dünyanın hiç bir yerinde pazarlık etmeyenleri bilin. Sosyalizm emperyalizmle pazarlık etmemek demektir. Sosyalizm yobazlarla uzlaşmamak demektir. Sosyalizm halkların kardeşliği demektir. Biz Suriye halkının yanındayız Suriye halkı bizim kardeşimizdir. Bize barış isteyen yüreğiniz yeter. Biz uzlaşmayacağız barış isteyeceğiz emperyalizme karşı mücadele edeceğiz. Bu gün Türkiye AKP'den anayasa bekliyor. Türkiye AKP'nin anayasasına sığmaz diyoruz, bizler de, Ortadoğu'nun bu halkları, emperyalizmin bizi bölmek istediği oyunlara senaryolara sığmayız.


Güncelleme: 18:57

TKP üyesi Arif Basa, Barış Şenliği alanında yaklaşan 1 Mayıs hakkındaki sorularımızı cevapladı:

1 Mayıslar işçi sınıfının birliğini ve mücadelesini güçlendirmesi açısından bizim için her zaman değerlidir. Ve biz 1 mayısları hep siyasi olarak değerlendirdik. İşçi sınıfının güncel ve tarihsel taleplerinin ön plana çıkarıldığı bir gün olarak gördük. Herhangi bir gün herhangi bir bayram olarak değerlendirmemek lazım. Biz bu sene ve bundan önceki senelerde tek ve devrimci 1 Mayıs için çağrılarda bulunduk fakat Türkiye solundan ve sendikalardan karşılık bulmadı. Son 3 senedir farklı yerelliklerde de kutlamalara katılmaya başladık. Bu sene AKP saldırıları ciddi şekilde devam ediyor. Suriye’ye karşı savaş çığırtkanlığına devam ediyor. Tüm bunları değerlendirerek bu sene bir de Antakya’da kutlayacağımızı duyurduk. Tüm Çukurova örgütleri olarak Antakya’da 1 Mayıs kutlayacağız. Bu AKP’nin Suriye’yi ve ülkemizi sokmak istediği savaş bataklığına karşı Antakya’dan güçlü bir ses çıkarmak anlamına geliyor.


Güncelleme: 17:54

Suriye'de mesleğini yaparken silahlı çetelerce kaçırılan ve uzun süre yaşamda kalma mücadelesi veren Ukraynalı gazeteci Anhar Kochneva, Barış Konferansı katılımcısı olarak geldiği Antakya'da halk tarafından yoğun ilgi ve sevgiyle karşılandı.


Güncelleme: 17:31

Sanatçı Edip Akbayram sahnede.


Güncelleme: 17:20

TKP MK üyesi Erkan Baş kürsüye geldi. Erkan Baş'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Yiğit Antakya halkını TKP MK adına selamlıyoruz. İyi ki varsınız ve ülkenin gerçek sahibinin kim olduğunu gösterdiniz. Sizlerin varlığıyla Türkiye emperyalistlerle anlaşarak komşularına düşmanlık yapan bir ülke olarak anılmıyor. Amerikancı bir iktidarı, ama barışsever, anti-emperyalist, onurlu bir halkı olan bir ülkeyiz. Bir yıl önce bizler komşu ülkesini bombalayan ve bu nedenle üzgün ve kaygılı olan bir halktık. Şimdi gücümüzün farkında olan, birleşince her şeyi değiştirebilecek bir halkız. Evet biliyoruz onların parası var, arkalarında ABD var, patronlar var, gerici çeteleri var ama bizim de örgütlü gücümüz var. Bu güçle buradan hepsine meydan okuyoruz. Bir yıl önce kaygılıydık ama şimdi ayağa kalktık ve aştık kaygılarımızı. Hatta korkudan titremesi gerekenler onlardır. Bu iktidarı mutlaka yıkacağız! TKP olarak tüm Antakya halkına bir kez daha teşekkür ederken, havaya kaldırdığımız bu mücadele bayrağını daha ileriye taşımaya çağırıyoruz.

3 gün sonra 1 Mayıs, 1 Mayıs’ta bu coşkuyu emekçilerin coşkusuna katalım.

Kahraman Suriye halkına selam olsun.


Güncelleme: 17:05
Büyük Halk Konseri'nin düzenlendiği alan onbinlerce Antakyalı tarafından dolduruldu. AKP'nin ve emperyalistlerin Suriye saldırganlığına büyük tepki var.


Güncelleme: 16:02
Konser alanına gelen Antakyalıların sayısı gittikçe artıyor. İlkay Akkaya sahne aldı.


Güncelleme: 15:25
CHP Milletvekilleri Refik Eryılmaz ve Hasan Akgöl sahneye gelerek Nazım Hikmet’in dizeleriyle Antakyalıları selamladı. Ardından Suriye Komünist Partisi Merkez Komitesini temsilen Adel Omar sahneye çıkarak Antakya halkını Arapça selamladı.

Sosyalist Nusayriler sayfasının admini sahneye çıkarak konuşmasını yapıyor:

Suriye halkı, bağımsızlığına bütünlüğüne onuruna, namusuna, canına kastetmiş bu canilere eşi benzeri görülmemiş, bu derece barbar ve kanlı bir oyuna karşı büyük bir olgunlukla, sabırla, inançla, yiğitlikle tarih yazarak Ortadoğu halklarının kaderini değiştirerek emperyalizmi de dize getirerek direnmektedir.

Kendi geleceğimiz kaderimiz bizim elimizdedir bunu birilerinin keyfine bırakacak kadar aciz ve onursuz değiliz. Bugün burada toplanmamızın asıl nedeni de budur.

Birilerinin kendince yazdığı sınırları değiştiren ülkeleri parçalayarak itibarsızlaştıran güçsüzleştiren ve uyduruk kukla iktidarları da başa getiren getirmeyi hedefleyen bölge halklarının kaderini de esas alan tarihi değiştirmek bu oyunu bozmak için buradayız.

Dünyanın gözü kulağı madem burada, buradan bütün dünyaya bunu duyurmakta göstermekte fayda var: Biz açık ve net bir şekilde diyoruz ki biz bu oyunda yokuz bu kirli karanlık ve kanlı komplonuzun oyununuzun da karşısındayız.

Daha önce Küba’da Vietnam’da biz bu oyunu bozduk bugün Suriye’de ve Türkiye’de de bozarız.

Bizler sınıfsız sömürüsüz bir dünya özlemiyle halkların kardeşliğini ve dünya barışını esas alan bir kavga vermekteyiz. Sizin yalanlarınız ve ordularınız bizim umudumuz inancımız bilincimiz örgütlülüğümüz karşısında dize gelecek Ortadoğu ve dünya halkları kazanacak emperyalizm yenilecek bunun başka kaçarı yoktur.


Güncelleme: 14:59
Hilmi Yarayıcı’nın etkinliğe katılan binlerce Antakyalıyı selamlamasının ardından Antakyalı müzik grubu Grup Melez’in şarkılarıyla büyük halk konseri başladı.


Uluslararası Barış Konferansı etkinlikleri kapsamında Antakya'da düzenlenen büyük halk konseri için Antakyalılar alana gelmeye başladı.

Hep bir ağızdan “AKP elini Suriye’den çek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atılıyor.

Halkın Takımı grubu, Adana Demir Spor taraftarları, CHP Milletvekilleri Hasan Akgöl ve Refik Eryılmaz da Suriye'ye karşı süren emperyalist saldırganlığa karşı yapılan konsere destek için alana gelmiş durumda.

Konserde Edip Akbayram, İlkay Akkaya, Hilmi Yarayıcı, Metin Coşkun ve Melez sahne alacak.

Gelişmeleri aktaracağız...

(soL - Antakya)