Taraf da işsiz kaldı...

NULL

İşsizlik d&uumlnyada da T&uumlrkiye'de de yeni bir olgu değil. Kapitalizmin rasyonalitesi ya da daha doğrusu irrasyonalitesi. Kapitalizm koşullarında tam istihdamı hayal etmek bile akıl karı değil. Tam istihdam yalnızca sosyalist bir sistemde m&uumlmk&uumln.

Son aylarda, basında pek yer bulmasada, işten &ccedilıkarılmalar, &uumlcretsiz izinler, patronların iş yerlerini alıp başka yerlere ka&ccedilırması vb. durumlarda b&uumly&uumlk artış g&oumlzlemleniyor. T&uumlrkiye'de aldatıcı T&UumlİK rakamlarına karşın ger&ccedileği yansıtan işssizlik rakamlarına g&oumlre işssizlik y&uumlzde 20'lerin &uumlzerinde bir seyir izliyor. Son g&uumlnlerin bir başka &oumlzelliği de, işten atılanların ya da işten atılma riski olan iş&ccedililerin, emek&ccedililerin kolay teslim olmayacaklarını g&oumlstermeleri. Kismi de olsa, işyeri işgalleri, direnişler bunun g&oumlstergesi.

Ancak b&uumlt&uumln bu olan bitene karşın televizyonların da yazılı medyanın da g&oumlz&uuml k&oumlr ve kulağı sağır. Gazetelere baktığınızda işten atılmalara ve işten atılan iş&ccedililerin direnişine ilişkin tek satır g&oumlremezsiniz. D&uumln de &oumlyleydi bug&uumln de &oumlyle.

&ldquoSol&rdquo muş gibi pazarlanan ama asıl misyonu, liberallik, işbirlik&ccedililik ve AKP'cilik olan Taraf Gazetesinin bu taraklarda zaten bezi yok. O nedenle Sinter Metal'deki direnişle ilgisi de yok Taraf'ın. Bug&uumlnk&uuml sayfalarına bakıldığında, bilmem ka&ccedil kupona 100 temel eser, bilmem ka&ccedil YTL'ye ajanda pazarlamasından başlayan, &ldquose&ccedililemedi ama anneanne oldu&rdquo t&uumlr&uumlnden halkımızı &ccedilok ama &ccedilok ilgilendiren &ldquohi&ccedilbir şey yok&rdquo ları g&oumlrmek m&uumlmk&uumln. Yoksulluk ve işsizlik kıskacına sıkışmış halkımızın, Cumhuriyet&ccedili John McCain'in yardımcısı Palin kızının nur topu gibi, hem de 3,3 kg, bir oğlunun olması &ccedilok umurundaymış gibi ilk sayfadan vermiş haberi Taraf, diğerleri gibi.

G&oumlr&uumlnen o ki, ne olmuşsa olmuş, ger&ccedilekten Taraf ve Taraf yazarları işsiz, daha doğrusu işlevsiz kalmış.

Ahmet Altan, epeydir yazılarında i&ccedil konuşmalarla meşg&uumll. Kuşlar, &ccedili&ccedilekler, kriz eşiğindeki kadınların ruhunu anlatan romanlar yazmak varken nerden bulaştım ben bu işlere tadında yazılar yazıyor. Eeee... halkımız boşuna dememiş, &ldquokıyak&ccedilılığın sonu ayak&ccedilılıktır&rdquo diye. A. Altan da AKP'ye, Feto'ya, sermayeye kıyak&ccedilılık yaptı g&uumlnlerce, anlaşılan şimdi işsiz, işlevsiz kaldı.

Ya ABD'den Feto markasıyla ithal edilen derin eleman Yasemin &Ccedilongar'a ne demeli? O da, almış başını 15 g&uumln kayıplara karışmış. B&uumly&uumlk olasılıkla me&ccedilhul(!) makamlardan gelen servis hizmetinde bir arıza nedeniyle o da işlevsiz kalmış. &ldquoDerya i&ccedilre olup da deryayı bilmeyen balık&rdquo mı olmuş sonunda yoksa &ldquosudan &ccedilıkmış balık&rdquo mı?

Taraf da n&oumlbet&ccedili liberal ve Feto yardak&ccedilısı R. Ozan K&uumltahyalı' ya bırakılmış abileri, ablaları susarken. Haaa... Bir de, bug&uumlnk&uuml k&oumlşesinde &ldquosmokin&rdquo i anlatan dışkıcı Nişanyan'a.

R. O. K&uumltahyalı &ldquo&Oumlzg&uumlrl&uumlğ&uumln &ccedilarpıntısı&rdquoyla G&uumllen cemaatine y&uumlklenmenin &ccedilok vahim sonu&ccedillar yaratacağını belirttiği yazısında, &oumlzg&uumlrl&uumlk&ccedil&uuml-demokrat diye nitelediği Ayşe Buğra'ya vermiş veriştirmiş. A. Buğra'nın G&uumllen cemaatinin denetlenmesine ilişkin &oumlnermesinin sonu&ccedillarının felaket olacağını, bu ifadenin cemaatin, okullarına, dershanelerine, ışık evlerine el konmasına davetiye &ccedilıkardığını anlatmış uzun uzun. Hatta hızını alamamış Ayşe Buğra i&ccedilin, &ldquoBuğra'nın diline yansıyan devlet&ccedili-Kemalist bir damarı olduğu a&ccedilık.&rdquo deyivermiş ama ardından &ldquoFakat kendisinin b&oumlyle bir hadım etme girişimini vicdansızca bulacağına da eminim...&rdquo diyerek Buğra ile mesafesini korumaya &ccedilalışmış. Ayşe Buğra, pa&ccedilayı ucuz kurtarmış.

Taraf'ın, Ozan K&uumltahyalı'nın tarafından bakıldığında, gerciliğe karşıysan, aydınlanmadan yanaysan yandın demektir: TSK'cı Kemalist olursun.

ABD, AB emperyalizmine ve işbirlik&ccedililiğe karşıysan karşıysan, i&ccedile kapanmacı, milliyetci olursun. Hatta bir s&uumlre &oumlnce, Deniz Gezmişleri, Og&uumln Samastları ortaya &ccedilıkaran k&oumlt&uuml milliyet&ccedililer olarak da su&ccedillamıştı yazılarında.

Piyasacılığa karşıysan, merkezi planlamadan s&oumlz ediyorsan, &ccedilağın ger&ccedileğini kavramayan bir dinozor olursun.

Bunları yapmaz da, Ozan'ın Taraf'ında olursan, Fethullah'ın da sermayenin de cici &ccedilocuğu olursun. Feto ya da sermaye s&oumlzc&uumlleri, K&uumltahyalı'nın yazılarını okuduk&ccedila, &ldquone cici &ccedilocuk&rdquo demektedir i&ccedillerinden muhtemelen.

Varsın, Ozan ve Ozan'ın Taraf'ı onların cici &ccedilocuğu olsun, biz de k&oumlt&uuml &ccedilocuk olmanın onuruyla m&uumlcadelemizi kararlılıkla s&uumlrd&uumlrelim.

B.P