Erbil’dekilere

Liberal-muhafazakâr diktatörlüğün organik aydınlarını bir iki gündür ekranlarda ya da köşelerinde görememiş olabilirsiniz endişelenmeyin!

Onlar şimdi Erbil'de, onursal başkanlığını Fethullah Gülen'in yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın uzantısı olan Abant Platformu çatısı altında hep birlikte Kürt sorununu çözüyorlar.

Diyarbakır'da toplanmayı isterlerdi kuşkusuz ama olmadı.

Denemediler değil, denediler lakin Kürt hareketinin akli melekeleri halen yerinde olan unsurları, "aklınızdan bile geçirmeyin" dediler.

Erbil'i bu yüzden mi seçtiler?

Tek neden bu olmamalı eğer açılış konuşmasını Neçirvan Barzani'ye yaptırıyorlarsa, eğer Kürt aydınlarının Barzanici olanlarını özellikle davet etmişlerse ortada başka bir neden olmalı.

"Kürt sorununu Fethullah hoca çözer." Kuşkunuz olmasın, birinci neden buna duyulan inançtır. Mete Tunçay'ından Altan Tan'ına, Mümtazer Türköne'sinden, Ali Bulaç'ından İhsan Dağı'sına "cemaat entelektüelleri" buna yürekten inanmaktadır.

Ya devlet? O, en çok inanandır. Dün Hizb-ül Kontra ile sorunu çözeceğini zannedenler, bugün ümmetçilik ile sorunu çözebileceklerini zannetmektedirler alınan mesafe Hizbullah'tan cemaate kadar olandır.

O yüzden cemaatin dershane ve yurtları bölgeyi bir örümcek ağı gibi sarmaktadır, tarikatların önü o yüzden açılmıştır, Mustazaf-Der onun için vardır.

AKP kadroları mı, inanmaktan başka çareleri yoktur. Çünkü Asker Partisi ile sürdürmekte oldukları mutabakatın temelinde bu vardır.

Dışarıda yeni-Osmanlıcı olanların, içeride de yeni-Osmanlıcı olmaları kaçınılmazdır. İsrail'e "siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" dediklerinde, "aynaya bakın" cevabını duymamaları için içeride de yeni-Osmanlıcı olacaklardır.

"Kürt sorununu Barzani çözer". Evet, kuşkunuz olmasın, ikinci neden buna duyulan inançtır. Cemaat entelektüellerinin koltuk değnekleri Cengiz Çandar'lar, Ferhat Kentel'ler, Levent Köker'ler, yani liberal entelektüeller, buna canı gönülden inanmaktadır ve o yüzden bugün Erbil'dedirler.

Oysa Barzani çözümü, ABD, AB ve İsrail çözümüdür. Türkiye'nin hamiliğini üstlendiği bir Kürdistan ya da bir üst versiyonu olarak federasyon, yeni bir ileri karakol ve güçlendirilmiş bir ikinci İsrail değilse nedir?

Oysa Barzani çözümü, ABD, AB ve İsrail çözümüdür. Kürt hareketinin solcu, ilerici, aydınlanmacı damarlarına neşter vurmanın, Kürtleri bölgenin diğer halklarına düşman etmenin, Türkiye toplumuna dair bir iç savaş projeksiyonun öteki adıdır.

Çözümü Erbil'de arayanların

Ergenekon Operasyonu vesilesiyle, hem Türkiye solunu hem de Kürt hareketini derin devletin bir kuklası gibi göstermeleri,

Türbana özgürlük kampanyası üzerinden üniversiteye yönelik liberal-muhafazakâr saldırıyı örgütlemiş olmaları

Ve sivil anayasa adı altında, İkinci Cumhuriyet'in, ya da aynı anlama gelmek üzere liberal-muhafazakâr diktatörlüğün anayasasını yürürlüğe koyma mücadelesinin en önde gelen isimleri olmaları tesadüf müdür?

Yanıt sıraladığımız maddelerde gizlidir. Türkiye dönüştürülmektedir, Türkiye bir liberal darbe sürecinden geçmektedir, Türkiye'nin turuncu devrimi yürürlüktedir.

Darbe diktatörlüktür ve diktatörlük inşa sürecindedir.

Diktatörlük, solu imha etmeye ve kendi solunu yaratmaya mecburdur.

Yalnızca kurucularının Soğuk Savaş'ın azılı anti-komünistleri ve koltuk değneklerinin eski solcular olmasından dolayı değil, "diktatörlük bin yıl sürecek" diyebilmek için de mecburdur.

Ve diktatörlük, Kürt hareketini imha etmeye ve kendi Kürt hareketini yaratmaya mecburdur.

Yalnızca Kürt düşmanı olduğu için değil, bu coğrafyadaki potansiyel anti-emperyalizmi ve anti-Amerikancılığı kötürüm etmek için de mecburdur.

"Bizi darbe anayasasından ne zaman kurtaracaksın" diyen gence "Nisan'da" diye yanıt vermiş başbakan. Demek ki liberal darbenin bir anayasa ile taçlandırılmasına iki ay kalmış şunun şurasında. Demek ki ikinci cumhuriyetin, ya da aynı anlama gelmek üzere liberal-muhafazakâr diktatörlüğün ilanı kapıda.

Mesele imha edilmek istenenlerin ne yapacağında!

Mesele anayasayı ilan edecek olanların seçimlerden sonra kriz nedeniyle emekçilere ve Barzanici/Fethullahçı çözüm için Kürtlere yöneltecekleri topyekûn savaşa verilecek yanıtta.

Onlar bir yeni Osmanlı kurmak istiyorlar, biz bir yeni Cumhuriyet projesiyle karşılık vereceğiz.

Ya Türk ve Kürt emekçilerinin eşit unsurları oldukları bir cumhuriyeti kuracağız ya da mutlak bir çöküşe, bizi de sürükleyip götürecek bir çöküşe razı olacağız.

Fatih Yaşlı