TRT: Propaganda yapmıyoruz

12 Eylül referandumuna yönelik olarak “evet” propagandası yaptığı için YSK tarafından uyarılan TRT, uyarılara aldırış etmeyerek, yayın politikasını sürdürdüğüne ilişkin haberlere yanıt verdi.

Son yıllarda yaptığı AKP yanlısı yayıncılıkla tepki çeken ve yandaş medyanın bir parçası olarak nitelenen TRT’nin referandumda “evet” oyu kullanılması yönünde propaganda yapması Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) kurumu uyarmasına yol açmıştı. Ancak TRT’nin uyarıya rağmen yayın politikasını değiştirmediği yönündeki bir haber kurum yönetimini kızdırdı. TRT Genel Müdürlüğü, ''programlarında kesinlikle (referandumda) 'evet' ya da 'hayır' propagandasının yapılamayacağını'' öne sürdü.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede yayımlanan ''TRT bildiğini okuyor'' başlıklı yazının ''yalan, yanlış ve eksik bilgiler içerdiğini'' belirtmek için açıklama yapılmasının gereğinin hissedildiği belirtildi.

Söz konusu yazıda ''TRT'nin YSK kararlarına rağmen programlarında 'referandumda evet' propagandasını yaptığının iddia edildiği'' kaydedilen açıklamada, ''Yazıyı yazan muhabirin ya yayınları izlemeyip kötü niyetli olarak yanlış bilgiler içeren haberi yazdığı ya da iyi niyetli olup, izlediğini anlayamadığı'' iddia edildi.

”Türkiye bu yorumu yapmıyor”
TRT'nin 12 televizyon, 15 radyo ve 3 dergisi bulunduğu anımsatılan açıklamada, TRT'nin yayınlarını bütün Türkiye'nin izlediği, ancak söz konusu gazetedeki yorumu yapmadığı öne sürülerek, şu ifadelere yer verildi:

''TRT programlarında kesinlikle 'evet' ya da 'hayır' yönünde propaganda yapılamaz. Sınırlı sayıda yayınlanan siyasi programlarımızın tarafsızlığı hemen her kesim tarafından büyük bir takdirle karşılanmaktadır. Sadece televizyon yayınlarımızda günde ortalama 453, haftada 3 bin 171, ayda 13 bin 590 program yayınlanmaktadır. Bu programlarımızın tek bir saniyesinde bile taraflı yayın yapılamaz.

Türk medyasında muhalefet partilerinin faaliyetlerini en çok yayınlayan kurum TRT'dir. Bu iddiamızın doğruluğunu test etmek isteyenlere, yayınlarımızı izlemelerini tavsiye ediyoruz.

Bugünün TRT yönetimi ve TRT çalışanları ilk defa seçim atmosferine girmiyor. Tüm seçimlerde TRT'nin tarafsızlığı ispatlanmıştır. Yayınlarımızdan bazı cümleleri 'cımbızla seçip' kamuoyunu aldatmaya çalışanlar, öncelikle yayınlarımızı izlemelidirler.

Kaynağı karanlık maillerle izlemedikleri yayınlar hakkında haber yapan ve ülkemizin en gözde kurumlarından olan TRT'yi karalamaya çalışanları dava edeceğimizi belirtiyoruz.''