TRT’den Arapça yayın açılımı

AKP’nin “Yeni Osmanlıcı” Ortadoğu açılımına, AKP politikalarıyla uyumlu yayıncılık anlayışıyla eleştiri toplayan TRT de katılıyor. Bülent Arınç, TRT’nin 4 Nisan’da Arapça yayına başlayacağını açıkladı.

Ürdün’de bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Ali Köprülü tarafından verilen yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ile Ürdün arasında tarihten beri iyi ilişkiler bulunduğunu, iki ülkenin ortak tarihi geçmişe sahip olduğunu belirtti ve son yıllarda bu ilişkilerin daha iyi noktalara geldiğini söyledi.

Arınç, iki ülke arasındaki bu ilişkileri daha ileri noktalara taşımakla görevli olduklarını, bu çerçevede TRT ile JTV arasında yarın imzalayacakları anlaşmayla kültürel ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayacaklarını kaydetti.

AKP iktidarının Ortadoğu’ya yönelik “Yeni Osmanlıcı” yaklaşımına Arapça yayınla katkıda bulunan TRT, Arapça yayınlara 4 Nisan’da başlayacak.

Kral Abdullah açılışa davet edilecek
TRT’nin 4 Nisan’da Arapça yayına da başlayacağını bildiren Arınç, bu kanalın birçok Arap ülkesinin yanı sıra Ürdün’den de rahatlıkla izlenebileceğini belirtti. Arınç, ziyaretleri sırasında TRT’nin yeni kanalının açılışına katılması için Kral Abdullah’a iletilmek üzere davetiye vereceğini söyledi.

Büyükelçi Köprülü de, Türkiye ile Ürdün arasındaki ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasıyla da bu ilişkilerin yükselen bir seyir izleyeceğine olan inancını dile getirdi.

Ürdün’ün Eski Meclis Başkanı Abdulhadi Majali ise Türk siyasi liderlerinin son dönemdeki tavırlarının, Arap halklarına cesaret verdiğini belirterek, Arınç’a, kendilerine verdikleri destek için teşekkürlerini iletti.

Türkiye ile Ürdün arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini temenni eden Majali, "Ürdün halkı, dizilerden Türkiye’yi daha iyi tanıyor. Dizi filmler başladığında Ürdün sokaklarında kimseler kalmıyor" dedi.

JTV ile anlaşma imzalandı
TRT ile JTV arasında işbirliğini öngören protokol, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile JTV Genel Müdürü Saleh Kallab tarafından imzalandı.

Bülent Arınç ile Ürdün Basın ve İletişimden Sorumlu Devlet Bakanı Nabil Al Sherif de JTV binasındaki imza törenine katıldı.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin anlaşma ile TRT ve Ürdün televizyonlarının personelinin karşılıklı eğitileceğini söyledi.

TRT'nin teknik açıdan oldukça güçlü olduğunu ifade eden Şahin, bu birikimden Ürdün televizyonunu yararlandırmak istediklerini kaydetti.
Şahin, TRT Arapça kanalında yayınlanmak üzere ortak programlar, canlı ve bant yayınları yapacaklarını belirterek, karşılıklı ofis açma konusunda da iki televizyonun birbirlerine destek vereceğini bildirdi.

Genel Müdürü Kallab da JTV'nin elinde ne varsa Türk halkının hizmetine sunmaya hazır olduğuna işaret eden Kallab, TRT'den de eğitim, yeni program ve filmler konusunda destek beklediklerini ifade etti.

TRT'nin Arapça yayın yapacak kanalının açılacak olmasının da oldukça önemli olduğunu söyleyen Kallab, “300 milyonluk Arap dünyası, TRT'nin yayınını bekliyor. Yeni kanalla Arap halkları, Türkiye hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak” dedi.

(soL-Haber Merkezi)