Sosyal medyaya ‘Osmanlı tokadı’ tehdidi

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “suç unsuru içerdiğini” öne sürdükleri iletilerin sahiplerine ulaşmakta yardımcı olmayan Twitter ve Facebook’a çattı.

Bakü-Tiflis ve Kars demiryolu ray döşeme protokol töreni için Kars'ta bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Kars’ın Sarıkamış ilçesinde düzenlenen 24. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması' toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

soL gazetesinin haberine göre, Hükümet, özellikle Gezi eylemlerinin ardından sosyal medyada cadı avı başlatmış, ancak özellikle de Twitter’ın paylaşımların sahipleri hakkında kimlik bilgisi vermeyi reddetmesi nedeniyle kanıt elde edemediğinden, istediği katı yaptırımları uygulayamamıştı. Bunu üzerine Ulaştırma Bakanlığı, bu şirketlerle yeniden görüşerek “işbirliği”ne ikna etmeye çalıştı.

Çarşamba günü konu hakkında konuşan Bakan Yıldırım, bazı sosyal paylaşım sitelerinin Türkiye devletiyle “bazı kritik bilgileri” paylaşmamasından şikayet etmiş, “Facebook Türk makamlarıyla uyumlu çalışıyor ama maalesef Twitter olumlu yaklaşmadı” demişti. Ancak Yıldırım’ın sözlerinden birkaç saat sonra açıklama yapan Facebook, Bakan’ı yalanlayarak “Protesto olaylarıyla bağlantılı olarak Türkiye’deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaşmadık” demişti.

Twitter’in “işbirliği”ni reddetmesin ardından Facebook’un da yalanlama yapması, kendisini bir hayli hırslandırmış olacak ki, Bakan Yıldırım Kars’ta oldukça sert konuştu.

‘Afra tafra yapmasınlar!’
Yıldırım, ifade özgürlüğüne değil suç işleme özgürlüğüne karşı olduklarını savunarak, şöyle konuştu: "Sosyal medya patronları, 'efendim bu bir kamuya açık şehir meydanıdır. Biz buna karışmayız.' Eyvallah. Ama bu kamuya açık şehir meydanı, asla ve asla bir kaos meydanı olamaz. Bir anarşi meydanı olamaz. Özgürlüklere sonuna kadar evet, internetin sonuna kadar kullanılmasına evet ama suç işlenmesine, kaos, kargaşa, şiddetin aracı olarak kullanılmasına asla ve asla geçiş yok. Bunu istemek de bir hukuk devleti olarak bizim en tabii görevimizdir.

“Onun için milyonlarca kullanıcıyı, yanlarında hisseder gibi davranarak bize afra tafra yapmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyamayanı, Türkiye Cumhuriyeti de tanımaz. 76 milyon da bunlara Osmanlı tokadını çakar. İş bu kadar basit… Kimse bu ülkenin itibarıyla, gururuyla ve onuruyla oynayamaz!

‘Bir tanesi de çıkmış beni yalanlamış’
Facebok’un yalanlama açıklamasına da sert çıkan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Efendim bir tanesi de çıkmış, 'Biz işbirliği yapmıyoruz' demiş. Ben ‘kullanıcıların bilgilerini paylaşıyorlar’ demedim ki, benim öyle bir ifadem var mı? Yok. Gelişigüzel her konuda zaten bizim talebimiz olmaz. Ama bir vatandaşın, bir kurumun mağduriyeti oluşmuştur, konu yargıya intikal etmiştir… O zaman tabii ki bunların muhataplarına gidip soruluyor. Bundan doğal bir şey yok. İşbirliğinden kastımız budur. Eğer bu ülkede faaliyet gösteriyorsanız, yasalarına göre suç teşkil eden konularda zaten yargıyla, kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmanız gerekir.”

Gençler, sizi ihmal ettik’
Gezi Parkı eylemlerine de değinen Binali Yıldırım, “Gençler sizi anlıyoruz, heyecanınızı anlıyoruz. Hükümet olarak iş yoğunluğundan kendi işimize daldık. Sosyal konuları ihmal etmiş olabiliriz. Bu son olaylar bunu hatırlattı. Ama bu olaylar basit bir çevre ve gençlik hareketi değil, Türkiye’ye karşı uluslararası bir komplo. İktidarı sandıkta değil, sokakta arayanlar var. Kamuya açık alanlar kaos alanı değildir. Çevre hassasiyeti başımız gözümüz üstüne. (…) Ama bu mecraları kullanarak, ülkeyi kaosa sürüklemek, iktidarı sandıkta değil sokakta aramak hiçbir demokratik hukuk devletinin ilkelerine uymaz. Türkiye bunu gördü, bunu yaşadı" dedi.

Akşam’dan hızlı başlangıç: Bakan’a Twitter desteği
Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’nun (TMSF) Çukurva Grubu’nun borçlarına karşılık el koyduğu Akşam gazetesinde genel yayın yönetmenliği görevine İsmail Küçükkaya yerine Star gazetesi Yayın Koordinatörü, aynı zamanda eski AKP milletvekili olan Mehmet Ocaktan getirilmişti. Dün, Ocaktan yönetiminde hazırlanan ilk gazete bayilerde yerini aldı. Gazetenin manşeti, yaşanan değişimi son derece keskin bir şekilde yansıtıyordu.
“Küfürcü kuşlar ağa takıldı!” manşetiyle çıkan gazete, Twitter’da yapılan cadı avını ve sosyal medya üzerinde kurulmaya çalışılan baskıyı savunur nitelikteydi. "Gezi olayları sırasında atılan 5 milyon tweet ve facebook mesajını inceleyen siber suç polisi, Başbakan ve diğer devlet büyükleri hakkında küfür içerikli mesaj yazan 35 kişiyi belirledi. Liste savcılıkta" diyen Akşam, sosyal medyada hükümeti eleştirenlere gözdağı vermeye çalıştı.