soL Dergi’nin 26’ncı sayısı çıktı

Haftalık dijital soL Dergi’nin yeni sayısı okurla buluştu. Bu haftaki sayıda, seçim sonrası oluşan ‘sopalı uzlaşı’, Suriyeli sığınmacılar, ABD’de bireysel silahlanma, UNASUR’un geleceği, şarbon vakaları ve daha birçok ilgi çekici konuya yer veriliyor.

soL Dergi’nin 26’ncı sayısı okurla buluştu. Haftada bir Cuma günleri, dijital platformda yayımlanan derginin yeni sayısında da güncel ve ilgi çekici bir dizi başlığa yer veriliyor.

Aydemir Güler Seçim sonrası toparlanamayan ülkede sopalı uzlaşı tutar mı?” başlıklı yazısında “Erdoğan sopası altında uzlaşı çağı”na dikkat çekiyor ve uzlaşıya sığmayan kriz, çürüme, laiklik ve diplomasi başlıklarına odaklanıyor.

Nevzat Evrim ÖnalSuriyeliler üzerine kısa bir sohbet” adlı yazısında iki beyaz yakalının bir öğle molasında Suriyeli sığınmacılar hakkındaki sohbetini sunuyor okura.

Emre KöseGerici siyaset ve anti-komünizm bağlamında ABD’de bireysel silahlanma problemi” başlıklı yazısında, Amerikan rüyasının yol açtığı çürümeye ve sosyalizm düşmanlığının yükseldiği dönemlerde palazlanan bireysel silahlanma furyasına dikkat çekiyor.

Özlem PehlivanKolombiya’nın UNASUR’dan ayrılışı ve Latin Amerika’da soğuk savaş” başlıklı yazısında emperyalist ABD’ye karşı on yıl önce kurulan Güney Amerika Ulusları Birliği’nin kalıcı olmasının bölge halklarının ve dayanışma gösterenlerin direncine bağlı olduğuna işaret ediyor.

Uğur TurnaŞili’den bize kalan” başlıklı yazısında, 11 Eylül 1973’te faşist darbeyle devrilen Unitad Popular hükümetinin ülkeyi keskin kopuşa sürükleyememesinin sonuçlarına dikkat çekiyor.

Iraz AkışSon günlerde artan şarbon vakaları neye işaret ediyor?” başlıklı yazısında hastalığa neden olan faktörleri ele alıyor. Toplum sağlığını son derece etkileyen bu gibi vakaların magazinleştirilmesine dikkat çeken Akış, bu alandaki tüm faaliyetlerin rant, reyting hesapları da dahil olmak üzere, piyasacılığın elinden kurtarılması gerektiğini yazıyor.

Levent ÖzübekLadoga Gölü’nde Hayat Yolu” başlıklı yazısında 1941-1942 yıllarında kuşatma altındaki Leningrad halkını ülkelerine bağlayan tek yolun, büyük fedakarlıklarla ve büyük kayıplarla inşa edilen Hayat Yolu’nun öyküsünü sunuyor okura.

soL Dergi’nin bu sayısında Bilim ve Aydınlanma Akademisi’nin İzmir-Ürkmez’de düzenlediği “Tarih Boyunca Bilimsel Dünya Görüşünün Gelişimi” başlıklı yaz okulunun düzenleme kurulundan Tolga Binbay ve yaz okulunun katılımcılarıyla yapılan söyleşiye de yer veriliyor.

Nesrin AydoğanAydınlanma mücadelesinde ‘Kadınlar da Vardır’” başlıklı yazısında aydın kuşağın önemli temsilcilerinden yazar Erendiz Atasü’nün hayatını ve yapıtlarını ele alıyor.

İsmail Sarp AykurtBir Türkiye anomalisi: Siyaset ve futbol” başlıklı yazısında, Meşrutiyet’ten günümüze futbolun siyaset ve sermaye sınıfıyla ilişkisini masaya yatırıyor.

Bu sayıda yer alan bir başka söyleşi de Marx'ın 200'üncü doğum yıldönümü dolayısıyla Almanya’da düzenlenen 'Wilde Lieder-Marx.Music' etkinliğindeki beste yarışmasında düet alanındaki birincilik ödülünü alan genç müzisyen Mert Moralı ile gerçekleştirilen söyleşi. Moralı ile söyleşi “ ‘Marx’ın zararsızlaştırılması’na karşı bir duruş: Mert Moralı” başlığını taşıyor.

soL Dergi’nin yeni ve eski sayılarına ulaşmak için aşağıdaki görsele tıklayarak dergiye abone olabilirsiniz.