Robert Fisk Türkiyeli gazetecilere hakaret edeceğine...

Robert Fisk'in Türkiye cehaleti burnu büyüklükle birleşince, Türkiyeli gazetecilere hakaret ederken kendini küçük düşürdü.

İngiliz The Independent gazetesi muhabiri Robert Fisk, Genç Siviller'in düzenlediği etkinlik çerçevesinde İstanbul'a geldi. Bugün, Vatan gazetesinde kendisiyle yapılmış bir mülakata yer verildi.

Fisk'in mülakatı, Türkiye konusunda bu kadar sınırlı bilgiyle nasıl bu kadar ahkâm kesilebileceğini sorgulatıyor. Fisk'e göre Türkiye'de "artık Ermeni soykırımı, askerlik, tarih" gibi konularda konuşulabiliyor, eskiden asla konuşulamıyordu, bu nedenle Türkiye geçmişe göre çok daha sivil. Yine kendisine göre "Davutoğlu’nun Neo-Osmanlı yaratma isteği yok". Mustafa Kemal'in "bütün siyaseti tarafsızlıktı".

Bunların bir önemi de yok. Zaten genel olarak batı dünyasında Türkiye konusunda, örneğin Arap coğrafyasıyla kıyaslandığında büyük bir cehalet hakim. Ama tüm bunlar da bir yana. Batının "yıldız" gazetecilerinin, entelektüellerinin işi zaten fikir sahibi olmadıkları konularda afaki tespitler yapmak. Türkiye'de batılıların ağzından çıkacak her kelimeye hayran medya da buna teşne nasılsa…

Ama Fisk'e şunun da hatırlatılması lazım. Fisk mülakatta demiş ki, "Bugün her şeyi eleştirebilirsiniz. Daha sivil bir toplum var. Burası bir gazeteci olarak çalışmaya daha elverişli bir yer haline geldi." Ardından da şunu eklemiş: "Türkiye’de ciddi bir gazete yok. Araştırmacı gazetecilik yok. Ciddi gazetelere ihtiyacınız var. Ama konuşma özürlüğü, düşünce özgürlüğü daha iyi 77 ’ye göre. Genç muhabirler editörlere kendi düşüncelerini yazdırmalı. Editörler istediklerini yazmasınlar, haberi bozmasınlar."

Fisk, cehalet sınırlarını aşabilir, kendi tasarrufudur. Ancak Kasım ayı itibariyle 65 gazeteci ve yazarın tutuklu bulunduğu Türkiye'ye gelip "Burada basın özgürlüğü var, ama gazetecilik yok" denirse, edep sınırlarını aşan bir burnu büyüklük tüm ağırlığıyla ortaya çıkar. Hele referansı Avrupa Birliği'nin demokratlığı, rol modeli de batı basını olan bir kişi bunu söylerse…

Fisk, "Ama yapılacak çok şey var. Adalet konusunda mesela. Hrant Dink davası tam bir skandal" demiş. O tam bir skandal olan davada gerçeklerin açığa çıkmasını sağlayan gazeteci, yarın birçok başka meslektaşıyla birlikte aylar sonra ilk duruşmasına çıkacak, yargılandıkları dava en az Dink davası kadar skandal, Fisk'in haberi var mı?

(soL)