Özel ekip Amerikalılar mı?

Dün basında yayınlanan bir haberde, PKK’nin üç yöneticisini yakalamak için “özel ekip” kurulduğu ve daha önce de Abdullah Öcalan’ın bu şekilde yakalandığı iddia edildi. Ancak Öcalan’ın yakalanma süreci biraz farklıydı.

Dün, Sabah gazetesinde Ceyda Karaaslan imzasıyla yayımlanan bir haberde, Murat Karayılan, Fehman Hüseyin ve Cemil Bayık’ı yakalamak için özel bir ekip kurulacağı iddia edildi. Daha önce Abdullah Öcalan ve Şemdin Sakık’ın da benzer yöntemlerle yakalandığı izlenimi verilen haberde “Lider kadro için özel ekip” başlığı kullanıldı.

“Terör örgütünün lider kadrosunu ele geçirerek Türkiye'ye getirmek için 'özel ekip' kuruluyor. İşte hedefteki üç isim: Murat Karayılan, Fehman Hüseyin ve Cemil Bayık” spotuyla verilen haberde, “TSK'nın geçen hafta Kuzey Irak'a gerçekleştirdiği hava harekatında da özellikle Murat Karayılan'ın bulunabileceği kamplar hedef alındı. Murat Karayılan, Fehman Hüseyin ve Cemil Bayık'ın yakalanması için istihbarat birimlerinin de özel bir plan üzerinde çalıştığı öğrenildi” denildi. Kelime oyunları yapılarak Öcalan’ın nasıl yakalandığının gözden kaçırılmaya çalışılması ise dikkat çekti.

Abdullah Öcalan nasıl “yakalandı”?
PKK yöneticilerini yakalamak için kurulacağı iddia edilen özel ekibin, “daha önceki başarıları” tekrarlayacağı izlenimi verilmeye çalışılan haberde, “Öcalan ve Sakık gibi...” ara başlığı ile verilen bölümde Öcalan’ın yakalanmasından hiç bahsedilmezken, “Türkiye'nin baskıları sonucunda 9 Ekim 1998'de Suriye topraklarından çıkmak zorunda kalan terörist başı Abdullah Öcalan, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı ve MİT tarafından oluşturulan 'özel ekip' tarafından Türkiye'ye getirilmişti” denildi.

Getirmek için mi “özel ekip” kuruluyor?

Haberde, sadece, Öcalan’ın teslim alınıp Türkiye’ye getirilmesini “özel ekibin” yaptığı yazılmasına karşın, Öcalan’ın yakalanmasının da bu “özel ekibe” mal edilmeye çalışılması dikkat çekti.

Gerçeklerin bilinmesine rağmen...

Öcalan’In Türkiye’ye getirilmesi sürecinde yaşananların tüm açıklığı ile bilinmesine karşın Sabah gazetesinin neden böyle bir haber yapmayı tercih ettiği merak ediliyor. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Öcalan’n Türkiye’ye getirilmesinden yıllar sonra bir dergiye verdiği röportajda, o sırada yaşananları şu şekilde anlatmıştı, "CIA, gizli olarak MİT’e bir mesaj yolladı. ‘Eğer isterseniz Öcalan’ı dışarıda yakalayıp size verebileceğimizi umuyoruz’ dediler. Sonra, Kenya’da gönderdiğimiz görevlilere teslim ettiler."

Şemdin Sakık'ın Türkiye getirilmesinin de iddia edildiği gibi Özel Harekat Birliklerinin operasyonu sonucu olmadığı daha sonra ortaya çıkmıştı. Örgütten uzaklaşmış olan Sakık Kürdistan Demokrat Partisi'yle yapılan bir bir pazarlık sonucu yaşadığı Dohuk'tan alınarak Türkiye'ye teslim edilmişti. Bu bilgiler ortaya çıkmadan önce medya Sakık'ın "müthiş bir operasyonla" yaşadığı yerde ele geçirildiğini yazıyordu.

(soL-Haber Merkezi)