Gazeteciler özgürlük için yürüdü

Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun "3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü" nedeniyle düzenlediği yürüyüşte, gazeteciler Cağaloğlu Meydanı'ndan İstanbul Valiliği'ne yürüdü.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşe CHP İstanbul Milletvekili ve Basın Konseyi eski Başkanı Oktay Ekşi, Tuncay Özkan, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Orhan Erinç de katıldı.

Cağaloğlu Meydanı'nda toplanıp yürüyüşe geçen gazeteciler 'Adalet İçin Bekliyoruz' pankartı açtı. Yürüyüş esnasında kimi gazeteciler ağızlarını bezle kapatarak sansürü protesto etti. 'Hükümet basından elini çek', 'Gazeteci terörist değildir', 'Zindanlar boşalsın, basına özgürlük' sloganları atıldı.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç Gazetecilere Özgürlük Platformu adına bir açıklama okudu. Açıklamada, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 120'den 134. sıraya düşmesine değinen Türenç, Freedoom House raporundaki en büyük düşüşün yaşandığı ülke olduğumuzu ve bunun platform adına yarattığı büyük endişeleri dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, "Freedom House, Türkiye'yi yarı özgür ülkeler arasında gösteriyordu. Onlar da bizim yıllardan beri söylediğimiz gerçeği görerek Türkiye'yi olması gereken yere koydular. Malesef bu gerçeğin içindeyiz" dedi.

Ergenekon Davası'ndan tahliye olan Tuncay Özkan ise gazetecilerin özgür olmadığı bir ülkede toplumun özgür olamayacağını dile getirdi. Özkan, "Gazetecilik kamusal bir iştir. Gazetecilik iktidarların ve belirli çıkar gruplarının hizmetinde değildir. Bugün burada sadece gazetecilere özgürlük için değil, Türkiye'ye özgürlük için haykırıyoruz" diye konuştu. (DHA)