Aydınlık dergisine 1 ay yayından kaldırma

Aydınlık dergisinin son sayısının toplatılmasına ve derginin bir ay süreyle yayından kaldırılmasına karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Aydınlık dergisinin son sayısının toplatılmasına ve dergiye bir ay boyunca yayın yasağı getirilmesine karar verdi. Derginin sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Ruhsar Şenoğlu, Aydınlık’ın “Amerikancı dikta böyle istediği için” kapatıldığını savundu.

Şenoğlu, açıklamasında “Tebligata bakıyoruz 14.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın tarihi, 8 Aralık 2009. Tayyip Erdoğan’la Amerikan Başkanı Obama arasındaki görüşmenin üzerinden 24 saat bile geçmemiş. Bu zamanlama bize neyi gösteriyor? Aydınlık’ı kapatma kararı, Obama-Erdoğan görüşmesinde alınmış bir karardır!Erdoğan, Obama’yla yaptığı görüşmeden sonra basın özgürlüğünden söz etti. Bu da bir işarettir. Oval Ofis’te Aydınlık’ı yasaklama talimatı verilmiştir. Erdoğan Oval Ofis’ten çıkınca, savunmaya geçmiştir. Erdoğan “Basın Türkiye tarihinin en özgür dönemini yaşıyor” demiştir.24 saat geçmeden Aydınlık dergisine kapatma kararı tebliğ edilmiştir. Savcılığın, dergimiz bayilere çıktıktan 3 gün sonra işlem yapması da kapatmanın siyasi bir karar olduğunu göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin kararında ise şu görüşlere yer verildi: “İstanbul ilinde basılıp yayımlanan Aydınlık isimli derginin 6 Aralık 2009 tarihli 1168 sayılı nüshasının 4. sayfasında yer alan 'Vatanı savunmak suç, bölücülük ve casusluk serbest, Türk ordusuna tasfiye harekatı' başlıklı yazının tamamı ve içeriğindeki 'Beşiktaş Terör Örgütü İşlevsel Şema' incelendiğinde suç ve suçlunun övüldüğü, terör örgütünün propagandasının yapıldığı, terör örgütüne kamu görevlilerinin hedef gösterildiği anlaşıldığından 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 25/2 maddesi gereğince Aydınlık isimli derginin 6 Aralık 2009 tarihli 1168 sayılı nüshalarının tamamına el konulmasına, dağıtım ve satışının yasaklanmasına, 3173 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 6/son maddesi gereğince yayının bir ay süreyle durdurulmasına karar verildi.”

(soL - Haber Merkezi)